Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer

Insula Creta: de la Nord la Sud - Ghid de calatorie

 

Aflata la intersectia drumurilor ce unesc trei continente – Europa, Asia si Africa, insula Creta se remarca datorita farmecului propriu si trecutului absolut fascinant. Este cea mai sudica si totodata cea mai mare insula a Greciei, binecuvantata cu plaje exotice, vai fertile, peisaje muntoase deosebite si o colectie de obiective turistice menite sa impartaseasca secretele primei civilizatii de pe batranul continent. Acest mic univers abunda in comori pe care nu le intalnesti in alt colt al lumii, insa isi surprinde calatorii si cu resorturi de lux si o cultura gastronomica exceptionala. Creta are cate ceva pentru fiecare, iar noi ne-am propus sa-ti dezvaluim cat mai multe despre acest minunat loc.

Ce trebuie sa stii despre Creta

Denumita si insula zeilor, Creta este considerat locul de nastere al lui Zeus. Inceputurile istoriei reprezinta o combinatie intre realitate si mitologie, dar tocmai aceste povesti ii atrag pe turistii care vor sa descopere unde se afla insula Creta si cum a reusit sa atinga forme inalte ale vietii si ale creatiei. Situata la granita a trei continente, in Marea Mediterana, Creta se bucura de munti maiestuosi in centrul insulei, platouri brazdate de chei adanci care sfarsesc in vai fertile, orase moderne in partea de nord si golfuri perfecte pentru ancorare, dar si stanci care se inalta din mare in zona de sud.


Daca te intrebi cat de mare este insula Creta trebuie sa stii ca are o suprafata de 8.400 de kilometri patrati. Are cea mai intinsa suprafata din cele peste 2.000 de insule ce apartin Greciei, iar linia sa de coasta depaseste 1.000 de kilometri. Capitala insulei Creta este Heraklion, insa exista si alte orase pline de viata precum Chania, Agios Nikolaos, Myrtos, Rethymnon, Lassithi sau Hersonissos.

Cum se ajunge in insula Creta

Daca te-ai decis sa-ti petreci vacanta in Grecia, in insula Creta, harta iti va arata un traseu de 1.271 de kilometri pe care il ai de parcurs cu masina personala. Traseul porneste din Bucuresti – Giurgiu – Sofia – Lefkonas – Salonic – Atena  si pana la portul Pireu, de unde se ia feribotul pentru Creta. In acest fel, vei petrece o zi intreaga pe drum, dar fara sa faci vreo oprire pe traseu.


Cum se ajunge in insula Creta cu avionul? Mult mai rapid decat cu masina. In sezonul de vara, iunie-septembrie, sunt curse charter direct din Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara, cu aterizare pe aeroportul Heraklion. In extrasezon, exista zboruri de linie, care au escala in Atena. Daca te gandesti sa te urci in avion, Creta este la doar doua ore distanta, iar din Heraklion poti alege sa calatoresti cu autobuze care ajung pana in Pireu. In cazul in care ai optat pentru excursii in Grecia oferite de agentiile de turism, atunci transferul de la aeroport la hotelul de pe insula va fi inclus in pachetul turistic. Poti ajunge in Creta si cu autocarul, prin intermediul agentiilor insa, in aceasta situatie drumul va fi mai lung de doua zile.

Cum este vremea in Creta

In Creta vremea este foarte placuta in lunile aprilie, mai, septembrie si octombrie, cu temperaturi ce nu depasesc 25 de grade Celsius. In principal, climatul este unul mediteranean, cu umiditate ridicata, veri calduroase si ierni usoare.

  • Primavara – vremea din Creta este foarte frumoasa, soarele straluceste pe cer cu blandete, iar vantul adie placut. In aceasta perioada te poti bucura de o excursie minunata, in care sa descoperi frumusetile ascunse ale insulei.
  • Vara – temperatura poate depasi uneori chiar si 35 de grade Celsius. In sezonul estival, Creta este invadata de turistii care vor sa se bucure de soare, plaja, ape cristaline si multa relaxare. Vremea este perfecta pentru plimbari sau pentru plaja, iar destinatia se potriveste de minune atat grupurilor de prieteni sau cuplurilor aflate in cautarea romantismului cat si familiilor cu copii.
  • Toamna – sezonul de plaja este pana in luna octombrie, asa ca turistii se pot relaxa la soare. Apa marii are o temperatura placuta, iar razele soarelui incalzesc nisipul cu putere.
  • Iarna – in Creta ninge in zonele montane inalte. Iarna este blanda, apar uneori ploi si zile innorate, dar atmosfera este la fel de calda si primitoare.

Ce se poate vizita in insula Creta

Acest minunat loc din tara elena este presarat de peninsule si golfuri care ofera o multime de plaje deosebite, de aceea Creta este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din Europa.

 

Totusi, ce trebuie sa stii despre Creta este faptul ca include patru mari regiuni administrative – Chania, Heraklion, Rethymnon si Lassithi, iar fiecare dintre ele are situri arheologice care mustesc de istorie, numeroase monumente naturale, dar si sate pitoresti unde vizitatorii sunt primiti cu caldura.

Obiective turistice in nordul insulei

Creta Heraklion, de aici poate incepe calatoria ta in aceasta frumoasa insula greceasca. Capitala poate fi considerata un oras modern, agitat si aglomerat, insa nu ne mira acest lucru dat fiind faptul ca este a cincea cea mai mare zona urbana a tarii. Asezat intre doua lanturi muntoase, Psiloritis si Dikti, Heraklion isi asteapta vizitatorii cu plaje pitoresti, situri arheologice impresionante, fascinanta fortareata venetiana Koules, fantani turcesti, biserici bizantine si vile care te duc cu gandul la arhitectura romantica a cladirilor din Venetia. Orasul se mandreste cu pietele Plateia Venizelou si Plateia Eleftherias si poate fi considerat un mix deosebit intre vechi si nou.

Heraklion este cea mai mare si mai populara regiune dintre cele patru ale insulei Creta. Statiunile de aici sunt foarte active, plajele superbe, exista sate traditionale, vai intesate cu plantatii de maslini si podgorii intinse. Cele mai multe obiective turistice din Creta se afla in aceasta parte de nord, astfel ca turistii care ajung in zona trebuie neaparat sa viziteze statiunea Hersonissos, palatele minoice din Knossos si Phaistos, orasul Malia, satele Lentas, Sivas, Archanes si Agioi Deka.

Obiective turistice in vestul Cretei

Daca nu stii ce se poate vizita in insula Creta, Chania iti va dovedi contrariul. Aceasta regiune situata in vestul insulei se remarca in principal datorita Muntilor albi (Lefka Ori) si a parcului national care acopera mare parte din zona. Chania are un farmec italienesc aparte, oferit de cladirile vechi si strazile pietruite. In aceasta statiune se afla Muzeul arheologic Chania unde sunt exponate din perioada romana, bijuterii din aur, vase, sculpturi din piatra, monede, mozaicuri si multe altele.

Plajele scaldate de apele cristaline ale Marii Egee, cum ar fi Elafonisi, Balos ori Falassarna, dar si monumentele istorice inedite si povestile venetiene ii fac pe turisti sa vina in regiunea Chania. Faimoasa si pentru specialitatile sale culinare, unele din cele mai bune din Grecia, regiunea are cele mai multe plaje din Creta, sunt si statiuni langa Chania, cheile samariei, sate de munte si asezari la malul marii, cele mai populare fiind Paleochora, Sfakia si Kissamos. Mai mult te poti bucura chiar de o excursie din Chania in Santorini.

Obiective turistice in estul insulei

In portul Agios Nikolaos din Creta vei descoperi un important centru administrativ si cultural, dar si una dintre cele mai dezvoltate zone turistice din Creta si intreaga tara. Acest oras minunat asezat in golful Mirabello se lauda cu doua porturi, este marginit de cafenele in aer liber si este printre cele mai aglomerate locuri din Creta.

Lasithi, zona estica a Cretei, are plaje foarte frumoase, cea mai renumita fiind plaja cu palmieri din localitatea Vai. In aceasta parte a insulei se gasesc situri arheologice importante, respectiv Gournia, Zakros, Mochlos. Un loc linistit, cu mancare cretana autentica, este Sitia, insa turistii pot vizita si situl minoic Gournia, locuit cu aproximativ 5.000 de ani in urma. Defileul Zakros reprezinta o atractie din estul insulei Creta, are 8 kilometri si se poate parcurge pe jos.

Obiective turistice in sudul Cretei

Turistii care calatoresc cu familia si vor sa se bucure de mai multa relaxare ar trebui sa-si indrepte atentia spre sudul Cretei. Aceasta coasta sudica incepe cu localitatea Palaiochora si se termina spre est cu Lerapetra si Makrygialos. Turismul este mai putin dezvoltat in sudul Cretei, dar se poate vedea si aici palatul minoic din Phaistos, statiunea Agia Galini, manastirea Moni Piso Preveli, Valea Amari, defileul Imbros sau Ierapetra, cel mai sudic oras din Europa.

In statiunea Palakias, asezata la capatul spectaculosului defileu Kotysfou, vizitatorii se pot bucura de o plaja deosebita de doi kilometri. Tot in partea sudica a insulei pot fi admirate si fortareata Frangokastello construita in anul 1371 sau oraselul Sfakion, asezat intr-un relief spectaculos de munte si mare.

Cum sunt plajele in Creta

In Creta obiectivele turistice si atractiile principale sunt plajele superbe. Cu toate ca este o insula muntoasa, aproape doua treimi din suprafata sa fiind acoperita de munti, oamenii cunosc Creta si pentru plajele sale renumite.

Plaje in nordul insulei

O statiune foarte animata, cu o plaja excelenta, dar foarte aglomerata vara este Malia. In apropiere de aceasta zona se afla insa si alte plaje frumoase si mai putin populate. In unele dintre principalele statiuni din insula Creta, si anume Limenas Hersonissou, se gaseste o plaja minunata.

Plaje in vestul Cretei

La aproximativ 60 de kilometri vest de Chania se afla plaja Falassarna, considerata cea mai buna plaja din Creta si printre cele mai frumoase din Europa. Nisipurile sale sunt aurii si scaldate in apele curate si de mica adancime ale Marii Egee.

 

Plaja localitatii Elafonisos este de departe una dintre cele mai frumoase din vestul insulei Creta si chiar poate fi comparata cu Balos, superba plaja din aceasta parte a Cretei care se bucura de zone intinse cu nisip fin, cu apa de culoare verde si albastru deschis. De asemenea, in vestul insulei turistii se pot bucura si de plaja din Rethymno sau plaja Oasis/Kalamaki, dar si de Seitan Limania Beach.

Plaje din estul insulei

In Creta plajele sunt spectaculoase, dar Vai este cea mai cunoscuta de pe insula si una dintre putinele plaje cu palmieri din Europa. O destinatie selecta si luxoasa de vacanta este Elounda, in timp ce turistii, daca vor sa imbine relaxarea cu descoperirile arheologice se pot indrepta catre plaja sitului Gournia unde mai pot fi vazute si astazi docurile de ancorare a vaselor minoice.

Plaje in sudul Cretei

Long Beach, cunoscuta de localnicii din Creta, sub numele de Koutsounari Beach, este cea mai lunga plaja situata pe coasta de sud. Nisipul sau este negru, dar deosebit, apa curata si plaja oarecum salbatica, preferata in mod special de turistii care calatoresc cu rulote sau care stau la cort. Alte plaje spectaculoase in sudul Cretei sunt Matala Beach, Achlia Beach, Agia Galini, Plakias, Triopetra sau Souda Beach.

Optiuni de cazare in Creta

Turistii care aleg sa se bucure de o vacanta in insula Creta au la dispozitie numeroase optiuni de cazare pentru toate gusturile si incepand de la tarife accesibile pana la preturi de top in cele mai luxoase unitati.

Vile in Creta

Exista numeroase vile in Creta care pot fi inchiriate pentru un sejur de vis. Unele dintre acestea sunt situate aproape de malul marii sau cu vedere catre podgorii ori plantatiile de maslini si le ofera turistilor panorame de exceptie. Vilele pot fi inchiriate in regim self service de familii sau grupuri de persoane care isi doresc sa se bucure de camere elegante si spatioase, piscine private ori chiar propriile gradini inchise, perfecte pentru copii.

Hoteluri de lux

Daca te intereseaza o recomandare de hotel in Creta trebuie sa stii ca lista este destul de lunga. Atunci cand alegi hotelul pentru vacanta ta pe insula greceasca trebuie sa tii cont de locatie, de serviciile oferite sau de mancare, deoarece ai la dispozitie atat de multe optiuni foarte bune incat iti va fi dificil sa faci o alegere. Insula Creta este una dintre cele mai cautate destinatii din Grecia si se mandreste cu hoteluri superbe de 5 stele care au spa-uri si ofera servicii all inclusive.

Apartamente

In insula Creta turistii se pot caza si in apartamente spatioase, pentru 2, 3 si 4 persoane, in studiouri sau apartamente cu doua dormitoare. De regula, serviciile de masa sunt in regim self catering, insa in apartamente exista tot felul de facilitati, de la internet gratuit, televizor si aer conditionat pana la servicii de schimbare a lenjeriei de cateva ori pe saptamana.

Unitati de tip chicineta

Cei care calatoresc cu copiii, pot alege unitatile de cazare de tip chicineta. Acestea sunt foarte potrivite pentru familii deoarece au in dotare aparatura esentiala precum frigider, aragaz, chiuveta, dar si spatiu pentru masa si scaune, astfel ca turistii isi pot prepara masa fara probleme.

Mergi in Creta alaturi de Tez Tour

Insula Creta este o destinatie de vacanta deosebita unde poti petrece un sejur de vis. In mod sigur nu iti va fi de ajuns o singura excursie pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit acest loc minunat. Tez Tour iti sta la dispozitie pentru calatorii in toate cele patru regiuni ale Cretei. Orasele de plecare pentru fiecare destinatie din Creta sunt Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi, toate pachetele turistice includ cazare cu masa, bilete de avion cu taxe de aeroport incluse si transfer de grup cu autocarul. De asemenea, este valabila si asigurarea multiprodus City Insurance. Agentia noastra pune la dispozitia turistilor oferte accesibile la hoteluri precum Louis Corcyra Beach, Sentido Ixian All Suits sau Apollon Hotel.

In luna martie, in special pentru insula Creta, compania Tez Tour are o campanie speciala, asa ca toti turistii care isi fac rezervari in perioada 1 - 22.03.2021, vor beneficia si de o excursie gratuita in Heraklion unde vor fi vizitate, printre altele, manastirea Ortodoxa Epanosifi si Crama Enosi Pezon. De asemenea, in perioada 25 mai – 10 iunie 2021, pentru insula Creta, cu plecari din Timisoara si Bucuresti, se aterizeaza in Heraklion. Turistii pot ramane in capitala Cretei, dar au si posibilitatea de a se duce catre Lasithi, Rethymno si Chania, cu transfer cu autocare. Pentru mai multe detalii acceseaza https://www.tez-tour.ro/.

La final, este important sa te informezi cu privire la asigurarea bagajelor de calatorie si sa iti rezervi cat mai curand un sejur in insula Creta. Pe langa faptul ca este foarte aproape de tara noastra, insula zeilor ofera calatorilor multe experiente inedite pe care orice persoana trebuie sa le descopere cel putin o data in viata.

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept