Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer
img

Ghid de calatorie in Turcia: tot ce trebuie sa stii pentru un sejur de vis

Soarele, plaja si all-inclusive, acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine perceptia turistilor de pretutindeni in ceea ce priveste meleagurile turcesti. Aceasta tara care se intinde pe doua continente simbolizeaza, insa, mult mai mult de atat. Istoria, cultura si traditiile transforma Turcia intr-una dintre cele mai frumoase si mai fascinante destinatii turistice ale lumii. Si pentru ca ne dorim sa te convingem de unicitatea acestei tari, iti propunem in cele ce urmeaza un ghid de calatorie in Turcia, pas cu pas.

Scaldata in lumina soarelui mediteranean, Turcia este supranumita leaganul civilizatiei, acumuland in timp o bogata mostenire culturala datorita contactului cu unele dintre cele mai graitoare civilizatii ale tuturor timpurilor. Astfel, meleagurile turcesti ofera vacante pe placul tuturor turistilor, fie ei iubitori de plaja si soare, istorici, pasionati ai sporturilor nautice sau amatori ai fotografiei. Nu este de mirare ca Turcia a devenit una dintre cele mai populare destinatii de vacanta, hranind dorinta de relaxare, aventura si mister a oricarui turist. Daca vrei sa alegi Turcia ca urmatoarea ta destinatie de vacanta, iata tot ce trebuie sa stii!

I. Cum se ajunge in Turcia si care este perioada ideala pentru sejur?

Ideea unei vacante in Turcia iti surade? Atunci trebuie sa stii ca una dintre cele mai recomandate metode de calatorie in Turcia este cu avionul, fiind de departe cea mai rapida si mai confortabila optiune. Mai ales ca exista numeroase companii aeriene care organizeaza curse din orase mari ale tarii catre capitala Turciei, Ankara, si nu numai. Pentru a beneficia de reduceri substantiale la biletele de avion, ideal ar fi sa procuri biletele mai devreme de data calatoriei sau, de ce nu, sa profiti de ofertele last minute ale agentiilor de turism.

Desigur, daca zborurile nu se numara printre metodele tale preferate de deplasare, poti ajunge in Turcia si cu masina personala, autocarul sau chiar si cu trenul. Pentru aceste variante, insa, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca traseul total depaseste 1000 de kilometri daca pornesti la drum din Bucuresti, ceea ce inseamna o durata totala a calatoriei de cel putin 13 ore.

Daca te intrebi care este perioada ideala pentru un sejur in Turcia, raspunsul va depinde de stilul tau de calatorie. Cu o vara secetoasa si subtropicala, Turcia se bucura de o clima continentala si de una mediteraneana in zonele de litoral. In turism, Turcia are trei sezoane principale: low season, shoulder season si high season, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje. In timp ce low season-ul vine cu preturi avantajoase si disponibilitate mare, dar vreme capricioasa, high season se bucura de cea mai buna vreme din an, insa are si cele mai ridicate tarife.

De regula, cele mai bune luni pentru vreme buna in Turcia sunt Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie si Noiembrie, in timp ce pentru plaja este recomandat sa mergi in Turcia in intervalul Iunie-Septembrie. Desigur, vremea si clima vor diferi si in functie de statiunea in care alegi sa-ti petreci sejurul, Turcia fiind inconjurata de mari: Marea Egee in Vest, Marea Marmara in Nord-Vest, Marea Neagra in Nord si Marea Mediterana in Sud. Asadar, perioada ideala pentru un sejur in Turcia va depinde in mare masura de stilul personal de calatorie si de ceea ce doresti de la o vacanta in Turcia.

plaja in turcia

II. Cele mai atractive orase turistice din Turcia

Nu mai este o surpriza faptul ca Turcia insumeaza cele mai atractive orase turistice, pentru turisti din intreaga lume. Aflata la intersectia mai multor culturi, Turcia se numara printre putinele tari ce pot oferi o experienta turistica completa. Cei care au vizitat deja taramurile turcesti raman impresionati de cele mai frumoase destinatii din Turcia, motiv pentru care iti vom prezenta o lista cu cele mai populare orase turistice de pe aceste meleaguri.

1. Ankara, unul dintre cele mai frumoase orase turistice din Turcia

Situata in mijlocul tarii, in regiunea Anatolia, Ankara se dovedeste a fi pe deplin capitala Turciei, fiind un oras viu, in plina expansiune. Fiind sediul numeroaselor ambasade, dar si a unei mari concentratii de muzee importante, Ankara este alegerea ideala pentru cei doritori sa exploreze cultura locala turceasca. Mai mult decat atat, capitala Turciei este si un punct important ale nodurilor rutiere si aeriene catre toate destinatiile din tara. Tocmai datorita pozitiei sale centrale, Ankara este destinatia ideala pentru turistii doritori sa exploreze Turcia si zonele ei turistice.

Orasul Ankara Turcia

2. Istanbul, unul dintre cele mai atractive orase turistice din Turcia

Odata capitala Imperiului Otoman si Bizantin, Istanbul este in prezent cel mai mare oras din Turcia, dar si cel mai popular. Situat la intersectia dintre doua continente, Istanbul se intinde de-a lungul Stramtorii Bosfor, care leaga continentul asiatic de cel european. Influentele ambelor continente se simt la tot pasul in Istanbul, motiv pentru care acest oras atrage anual milioane de turisti din intreaga lume. Locurile istorice, arhitectura impresionanta, traditiile, preparatele culinare si atmosfera exotica transforma Istanbul intr-unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat intr-o vacanta in Turcia.

Orasul Istanbul Turcia

3. Antalya, destinatia preferata a romanilor

Situata de-a lungul Rivierei Turcesti, pe coasta Marii Mediterane, Antalya este cu siguranta o destinatie de vis in Turcia. Acest oras vibrant se bucura an de an de prezenta sutelor de mii de vizitatori din intreaga lume. Peisajele spectaculoase, plajele magnifice, atractiile si obiectivele turistice din Antalya, lanturile muntoase si ruinele stravechi sunt principalele motive pentru care romanii aleg acest oras turcesc drept destinatie de vacanta. Sa nu mai vorbim despre hotelurile din Antalya, special concepute pentru a-ti oferi un sejur spectaculos in Turcia!

Plaja antalya

4. Cappadocia, pentru cele mai populare destinatii de vacanta

Cappadocia este una dintre cele mai populare regiuni din Turcia si nu pentru putin! Aceasta regiune ofera un peisaj de poveste turistilor, prin formatiunile neobisnuite sculptate in timp de eruptii vulcanice si eroziuni. Cu mii de ani in urma, oamenii au cioplit un adevarat oras in piatra pe teritoriul Cappadociei, care astazi impresioneaza prin peisajele unice cu hoteluri sublime sapate in stanca. Rasaritul vazut dintr-un balon cu aer cald, care este de departe una dintre cele mai frumoase experiente in Cappadocia, alaturi de hiking si cele mai fascinante obiective turistice, toate aduc aceasta regiune in topul celor mai frumoase orase turistice din Turcia.

Baloane in Cappadocia

5. Mardin, una dintre cele mai vechi asezari din Turcia

Construit pe un deal si avand o panorama minunata asupra campiilor Mesopotamiei, Mardin este unul dintre cele mai frumoase, dar si cele mai vechi orase din Turcia. Diversitatea culturala a acestui oras, dar si privelistea impresionanta sunt motivele pentru care turistii aleg sa viziteze Mardin. Desigur, aici te asteapta si obiective turistice precum Manastirea Deyrü’z-Zafaran sau monumentul medieval Sultanul Isa Medresesi.

Mardin Turcia

6. Konya, unul dintre cele mai vechi orase ale lumii

Fosta capitala a Imperiului Selgiuc, Konya este unul dintre cele mai vechi orase din lume si se remarca prin elemente precum arhitectura selgiucizilor sau dervisii rotitori, fosti asceti care atingeau extazul prin intermediul unui dans ametitor. Legenda spune ca in aceasta regiune a fost ridicat primul oras de pe Pamant, dupa ce Noe a ancorat la poalele Muntelui Ararat. Mausoleul teologului persan Rumi si Ordinul Dervisilor Rotitori sunt principalele puncte de interes ale Konyei, asa ca daca aceasta parte a istoriei turcesti te incanta, nu ezista sa vizitezi Konya in urmatoarea ta vacanta in Turcia!

Konya Turcia

7. Efes, clasica metropola a Turciei

Pana in secolul I i.Hr., Efes a fost unul dintre cele mai mari orase din lume, prezentand una dintre cele Sapte Minuni ale Lumii Antice – Templul lui Artemis. In prezent, Efes este un vechi sit scaldat de tarmul Marii Egee, ruinele conservate ale acestui oras reprezentand una dintre cele mai populare atractii turistice ale Turciei. Situl arheologic includ Templul lui Hadrian si Biblioteca Celsus, ce adapostea in trecut mai mult de 12,000 de pergamente. Daca esti pasionat de istorie, Efes este cu siguranta un oras turistic de bifat in aventura ta de descoperire a meleagurilor turcesti.

Efes Turcia

III. Cele mai populare statiuni din Turcia

Celebra pentru plajele sale spectaculoase, Turcia este una dintre destinatiile preferate ale turistilor care vor sa petreaca un sejur la plaja intr-una dintre statiunile luxoase ale litoralului turcesc, bucurandu-se in acelasi timp si de istoria abundenta, dar si de frumusetile naturale ale acestei tari aproape exotice. Descopera alaturi de noi cateva dintre cele mai populare statiuni din Turcia!

1. Antalya, cea mai populara statiune de pe litoralul turcesc

Situata pe coasta mediterana a Turciei, statiunea Antalya se afla in topul statiunilor turistice de pe litoralul turcesc. Exista numeroase motive pentru care acest oras statiune si-a castigat renumele mondial, peisajele spectaculoase fiind unul dintre principalele motive pentru popularitatea Antalyei. Apele albastre si calme ale Mediteranei, cele mai frumoase plaje si statiuni din Antalya si scenariile fabuloase ale atractiilor naturale, climatul mediteranean, sporturile extreme, hotelurile de lux si obiectivele turistice sunt motivele pentru care aceasta statiune nu-si dezamageste niciodata vizitatorii.

Statiunea Antalya

2. Alanya, o destinatie de vis pe coasta turceasca

Un sejur in Alanya inseamna descoperirea unei destinatii cu adevarat fascinante a Turciei, ce ofera turistilor unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, peisaje naturale care-ti taie respiratia, numeroase monumente istorice si o multime de bazare traditionale turcesti. Intr-o vacanta in Alanya, turistii pot descoperi plaja Kleopatra, una dintre cele mai frumoase plaje ale Turciei, in proximitatea careia pot explora una dintre cele mai renumite pesteri, Damlatas. Mai mult decat atat, in Alanya te poti bucura sa descoperi edificii stravechi, asa cum este castelul din Alanya, unul dintre cele mai faimoase monumente turcesti.

3. Marmaris, printre cele mai populare statiuni din Turcia

O alta destinatie populara a Turciei este si statiunea Marmaris, situata la intalnirea dintre Marea Mediterana si Marea Egee. Inconjurat de munti, paduri de pini si brazi, intr-un golf impresionant, nu este de mirare ca Marmaris este popular in randul turistilor ce aleg o vacanta in Turcia. Castelul Marmaris, asezarea Icmeler, ruinele de la Knidos, orasul Mugla, Pamukkale, plaja Folk, Uzunyali-Long Beach si plaja Turunc sunt doar cateva dintre atractiile turistice ce transforma Marmaris intr-una dintre cele mai frumoase statiuni din Turcia.

Statiunea Marmaris

4. Side, o alta statiune remarcabila a Turciei

Statiunea Side isi are locul in topul destinatiilor de vacanta, fiind in vizorul turistilor datorita ruinelor romane presarate pe intreg teritoriul regiunii. In timp ce plajele din jurul statiunii sunt motivul principal pentru care multi turisti aleg Side ca destinatie de vacanta in sezonul cald, atractiile turistice si culturale ale statiunii sunt cele care ii imbie pe cei pasionati de istorie sa viziteze Side. Templul Atenei, de exemplu, este unul dintre obiectivele turistice de interes pentru cei care viziteaza Side. Alaturi de acesta se remarca si alte farame de istorie, asa cum este Teatrul Roman, Muzeul Side, bisericile bizantine sau ruinele din Selge.

Statiunea Side

5. Bodrum, un oras portuar pe coasta egipteana a Turciei

Vrei sa-ti petreci vacanta de vara in locul de nastere al istoricilor greci si sa descoperi unele dintre minunile lumii antice? Atunci Bodrum poate fi destinatia ideala de vacanta. Situata pe coasta egipteana a Turciei, statiunea Bodrum aduce in prim plan peisaje unice care cu siguranta vor reusi sa te impresioneze. In Bodrum ai ocazia sa vizitezi Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele mai importante minuni ale lumii antice. Daca istoria te pasioneaza, cu siguranta vei dori sa descoperi locul natal al marelui istoric grec Herodot. De asemenea, Amfiteatrul din Bodrum este unul dintre cele mai bine conservate monumente grecesti. Daca o vacanta la plaja este ceea ce cauti, superbele plaje Gumbet si Bitez ale Bodrumului ofera conditii excelente turistilor ce aleg o vacanta in Turcia.

Statiunea bodrum

6. Kusadasi, o atractie spectaculoasa in Turcia

Situata pe litoralul turcesc, la tarmul Marii Egee, statiunea Kusadasi se numara printre cele mai populare statiuni din Turcia. Asa ca daca esti in cautarea unei destinatii de vacanta care sa ofere multiple optiuni de cazare, plaje intinse si insorite, numeroase monumente istorice, peisaje naturale superbe si o multime de solutii pentru activitati distractive pe timpul verii, Kusadasi este o adevarata perla turistica a Turciei. Insula Porumbelului, Ladies Beach, orasele elenistice Priene si Milet, centrul religios Didyma, satul Kirazli si Peninsula Dilek sunt doar cateva dintre elementele ce transforma Kusadasi in destinatia ideala a oricarui turist.

Kusadasi

IV. Cele mai frumoase plaje din Turcia

Fiind una dintre cele mai populare destinatii pentru vacanta de vara, Turcia se bucura de zecile milioane de turisti care sunt atrasi in fiecare an de statiunile de pe litoralul turcesc. Principalul motiv? Superbele plaje de pe tarmurile marilor ce scalda meleagurile turcesti. Descopera alaturi de noi care sunt cele mai frumoase plaje din Turcia!

1. Patara, una dintre cele mai intinse plaje de la Marea Mediterana

Patara e una dintre cele mai intinse plaje din Turcia, dar si una dintre cele mai frumoase. Situata la 75 de kilometri de orasul Fethiye, Patara se bucura de o intindere de 18 kilometri de nisip fin si alb, fiind plaja ideala pentru cei care iubesc frumusetea naturala.

plaja patara

2. Oludeniz, cunoscuta si sub denumirea de Laguna Albastra a Turciei

Laguna Oludeniz este, fara doar si poate, cartea de vizita a Turciei. Situata pe coasta Marii Mediterane, Oludeniz este considerata cea mai frumoasa destinatie din Turcia. Combinatia extraordinara de nuante de albastru cu verde deschis ale apelor lagunei, transforma plaja Oludeniz intr-un adevarat colt de rai. Destinatia nu este doar locul potrivit pentru plaja si soare, ci este deosebit de ofertanta pentru turistii iubitori de aventura, fiind unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru zborul cu parapanta.

plaja oludeniz

3. Plaja Side, un peisaj idilic in apropierea Antalyei

Nu mai este un secret ca statiunea Side este una dintre cele mai frumoase statiuni de la Marea Mediterana, la fel cum nici plaja care-i poarta numele nu se lasa mai prejos in topul celor mai frumoase plaje din Turcia. Aflata la 65 de kilometri de Antalya, plaja Side ofera un peisaj de vis celor care aleg sa-si petreaca vacanta relaxandu-se la tarmul Mediteranei.

plaja side

4. Alanya, in topul celor mai frumoase plaje din Turcia

Supranumita si perla rivierei turcesti, Alanya este o statiune care se poate fali cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Turcia. Plaja Alanya are deja un renume mondial datorita nisipurilor fine, apei translucide si a climatului bland. Daca vrei sa ai parte de o experienta inedita pe Riviera Turceasca, aleg sa te rasfeti pe tarmurile insorite ale Alanyei!

plaja alanya

5. Kalkan, o alta plaja feerica pe meleagurile turcesti

Situata in satul pescaresc cu acelasi nume, plaja Kalkan este una dintre cele mai frumoase si mai boeme plaje din Turcia. Foarte putini turisti ajung in Kalkan, motiv pentru care plaja este una linistita, usor salbatica si cu o vegetatie luxurianta ce cu siguranta te va lasa fara cuvinte.

plaja kalkan

V. Cele mai importante obiective turistice din Turcia

Turcia este o destinatie completa, motiv pentru care nici obiectivele turistice nu se lasa mai prejos, concurand cu numarul impresionant de plaje si activitati distractive pe care aceasta tara le are de oferit. De la cupolele ce strapung cerul orasului Istanbul, pana la ruinele romane ce impanzesc coasta vestica si cea sudica a Turciei sau de la celebrele plaje ale Antalyei pana la cele mai populare statiuni de la Marea Mediterana si muntii din partea estica a Marii Negre, Turcia este un taram magic si ofertant. Iata care sunt si cele mai importante obiective turistice din Turcia, pentru turistii exploratori!

1. Hagia Sofia, una dintre cele mai impresionante cladiri din lume

La origine o bazilica construita in onoarea imparatului roman Justinian I, Hagia Sofia a fost transformata intr-o moschee impresionanta. In prezent, Hagia Sofia este una dintre atractiile de top ale Istanbulului si atrage turisti din intreaga lume datorita combinatiei incantatoare de elemente bizantine si orientale.

Hagia Sofia

2. Moscheea Albastra, moscheea nationala a Turciei

Cu o arhitectura impresionanta si sase minarete, Moscheea Albastra sau Sultan Ahmed ofera privelisti unice pentru turistii ce aleg Istanbul drept destinatie de vacanta. Ridicata intre anii 1609-1616, moscheea este una dintre cele mai populare si mai importante obiective turistice din Turcia.

Moscheea Albastra

3. Teatrul Aspendos, un obiectiv turistic important al Antalyei

Construit inca din anul 155 e.n, in timpul domniei imparatului roman Marc Aureliu, in Antalya, Teatrul Aspendos este unul dintre cele mai bine pastrate teatre din Antichitate. Aceasta constructie a fost intretinuta in mod regulat in perioada dinastiei Seljuk si in acest fel si-a pastrat aproape in intregime calitatile originale, devenind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Turcia.

Teatrul Aspendos

4. Pamukkale, „castelul din bumbac” al Turciei

Situat in partea vestica a Turciei, Pamukkale sau „castelul din bumbac” creeaza un peisaj aproape ireal, faimos prin terasele sale albe din travertin si izvoarele sale termale. Inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, Pamukkale este unul dintre cele mai importante si mai frumoase obiective turistice din Turcia, oferind o imagine suprarealista datorita reliefului spectaculos.

Pamukkale

5. Palatul Topkapi, un obiectiv turistic impresionant al Istanbulului

Fosta resedinta a sultanilor otomani vreme de 400 de ani, Palatul Topkapi este un complex impresionant de curti, gradini si cladiri. Cu o arhitectura otomana de exceptie, Topkapi este un exemplu al maretiei civilizatiei otomane, motiv pentru care este in prezent unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Turcia.

palatul topkapi

6. Palatul Dolmabahce, un alt obiectiv turistic de neratat in Turcia

Considerat un Versailles al estului si construit in a doua jumatate a secolului 19, Palatul Dolmabahce este complet diferit fata de traditionalul palat Topkapi. Acesta are o arhitectura moderna si este cea mai luxoasa resedinta din Turcia, opulenta orientala atingand cote maxime intr-un cadru impresionant.

palatul dolmabahce

7. Legendara Cetate Troia, pentru pasionatii istoriei antice

In Canakkale vei gasi ruinele Cetatii Troia, celebra cetate unde a avut loc batalia descrisa de poetul Homer in Iliada. Daca istoria antica te pasioneaza, Cetatea Troia este un obiectiv turistic important ce merita vizitat atunci cand esti intr-o vacanta de explorare a meleagurilor Turciei.

cetatea troia

8. Biblioteca lui Celsus din Efes, constructia impresionanta a Anatoliei

Construita in anul 135 d. Hr. in onoarea imparatului roman Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, Biblioteca lui Celsus este considerata astazi unul dintre cele mai frumoase si impunatoare obiective turistice. Acest monument istoric a adapostit circa 12,000 de manuscrise si pergamente extrem de valoroase in acele vremuri. In prezent, acest obiectiv turistic se bucura de vizita miilor de turisti anual, cu atat mai mult cu cat orasul Efes are atat de multe alte obiective turistice de oferit!

biblioteca lui celsus

Pleaca in Turcia alaturi de Tez Tour

Ti-am starnit interesul pentru meleagurile turcesti si vrei sa alegi Turcia drept urmatoarea ta destinatie de vacanta? Tez Tour iti pune la dispozitie cele mai variate pachete turistice ce includ cazare cu masa, bilete de avion cu taxe de aeroport incluse, transfer de grup cu autocar si asigurare multiprodus, storno si medicala pentru calatorii in strainatate, cu clauza Covid inclusa.

Sunt disponibile plecari din orase importante ale tarii precum Bucuresti, Cluj, Timisoara si Iasi. Mai mult decat atat, cu Tez Tour vei beneficia de cele mai bune conditii de calatorie, adaptate la contextul Covid-19. Pentru mai multe detalii, te asteptam pe TEZ TOUR, care cu siguranta va deveni agentia ta preferata pentru sejururi si vacante de neuitat. Profita si tu de cele mai avantajoase oferte ale agentiei noastre pentru o vacanta in Turcia asa cum ai visat!

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept