Ghid de călătorie în Turcia pas cu pas: tot ce trebuie să știi

Soarele, plaja și all-inclusive, acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine percepția turiștilor de pretutindeni în ceea ce privește meleagurile turcești. Această țara care se întinde pe două continente simbolizează, însă, mult mai mult de atât. Istoria, cultura și tradițiile transformă Turcia într-una dintre cele mai frumoase și mai fascinante destinații turistice ale lumii. Și pentru că ne dorim să te convingem de unicitatea acestei țări, îți propunem în cele ce urmează un ghid de călătorie în Turcia, pas cu pas.

Scăldată în lumina soarelui mediteranean, Turcia este supranumită leagănul civilizației, acumulând în timp o bogată moștenire culturală datorită contactului cu unele dintre cele mai grăitoare civilizații ale tuturor timpurilor. Astfel, meleagurile turcești oferă vacanțe pe placul tuturor turiștilor, fie ei iubitori de plajă și soare, istorici, pasionați ai sporturilor nautice sau amatori ai fotografiei. Nu este de mirare că Turcia a devenit una dintre cele mai populare destinații de vacanță, hrănind dorința de relaxare, aventură și mister a oricărui turist. Dacă vrei să alegi Turcia ca următoarea ta destinație de vacanță, iată tot ce trebuie să știi!

Ghid de călătorie în Turcia: Cum se ajunge în Turcia și care este perioada ideală pentru sejur

Ideea unei vacanțe în Turcia îți surâde? Atunci trebuie să știi că una dintre cele mai recomandate metode de călătorie în Turcia este cu avionul, fiind de departe cea mai rapidă și mai confortabilă opțiune. Mai ales că există numeroase companii aeriene care organizează curse din orașe mari ale țării către capitala Turciei, Ankara, și nu numai. Pentru a beneficia de reduceri substanțiale la biletele de avion, ideal ar fi să procuri biletele mai devreme de data călătoriei sau, de ce nu, să profiți de ofertele last minute ale agențiilor de turism.

Desigur, dacă zborurile nu se numără printre metodele tale preferate de deplasare, poți ajunge în Turcia și cu mașina personală, autocarul sau chiar și cu trenul. Pentru aceste variante, însă, trebuie să te înarmezi cu răbdare, pentru că traseul total depășește 1000 de kilometri dacă pornești la drum din București, ceea ce înseamnă o durată totală a călătoriei de cel puțin 13 ore.

Dacă te întrebi care este perioada ideală pentru un sejur în Turcia, răspunsul va depinde de stilul tău de călătorie. Cu o vară secetoasă și subtropicală, Turcia se bucură de o climă continentală și de una mediteraneană în zonele de litoral. În turism, Turcia are trei sezoane principale: low season, shoulder season și high season, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje. În timp ce low season-ul vine cu prețuri avantajoase și disponibilitate mare, dar vreme capricioasă, high season se bucură de cea mai bună vreme din an, însă are și cele mai ridicate tarife.

De regulă, cele mai bune luni pentru vreme bună în Turcia sunt Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Noiembrie, în timp ce pentru plajă este recomandat să mergi în Turcia în intervalul Iunie-Septembrie. Desigur, vremea și clima vor diferi și în funcție de stațiunea în care alegi să-ți petreci sejurul, Turcia fiind înconjurată de mări: Marea Egee în Vest, Marea Marmara în Nord-Vest, Marea Neagră în Nord și Marea Mediterană în Sud. Așadar, perioada ideală pentru un sejur în Turcia va depinde în mare măsură de stilul personal de călătorie și de ceea ce dorești de la o vacanță în Turcia.

vacanță în Turcia

Ghid de călătorie în Turcia: Cele mai atractive orașe turistice din Turcia

Nu mai este o surpriză faptul că Turcia însumează cele mai atractive orașe turistice, pentru turiști din întreaga lume. Aflată la intersecția mai multor culturi, Turcia se numără printre puținele țări ce pot oferi o experiență turistică completă. Cei care au vizitat deja tărâmurile turcești rămân impresionați de cele mai frumoase destinații din Turcia, motiv pentru care îți vom prezenta o listă cu cele mai populare orașe turistice de pe aceste meleaguri.

Ankara, unul dintre cele mai frumoase orașe turistice din Turcia

Situată în mijlocul țării, în regiunea Anatolia, Ankara se dovedește a fi pe deplin capitala Turciei, fiind un oraș viu, în plină expansiune. Fiind sediul numeroaselor ambasade, dar și a unei mari concentrații de muzee importante, Ankara este alegerea ideală pentru cei doritori să exploreze cultura locală turcească. Mai mult decât atât, capitala Turciei este și un punct important ale nodurilor rutiere și aeriene către toate destinațiile din țară. Tocmai datorită poziției sale centrale, Ankara este destinația ideală pentru turiștii doritori să exploreze Turcia și zonele ei turistice.

Ankara este destinația ideală pentru turiștii doritori să exploreze Turcia și zonele ei turistice.

Istanbul, unul dintre cele mai atractive orașe turistice din Turcia

Odată capitala Imperiului Otoman și Bizantin, Istanbul este în prezent cel mai mare oraș din Turcia, dar și cel mai popular. Situat la intersecția dintre două continente, Istanbul se întinde de-a lungul Strâmtorii Bosfor, care leagă continentul asiatic de cel european. Influențele ambelor continente se simt la tot pasul în Istanbul, motiv pentru care acest oraș atrage anual milioane de turiști din întreaga lume. Locurile istorice, arhitectura impresionantă, tradițiile, preparatele culinare și atmosfera exotică transformă Istanbul într-unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat într-o vacanță în Turcia.

Istanbul, unul dintre cele mai atractive orașe turistice din Turcia

Antalya, destinația preferată a românilor

Situată de-a lungul Rivierei Turcești, pe coasta Mării Mediterane, Antalya este cu siguranță o destinație de vis în Turcia. Acest oraș vibrant se bucură an de an de prezența sutelor de mii de vizitatori din întreaga lume. Peisajele spectaculoase, plajele magnifice, atracțiile și obiectivele turistice din Antalya, lanțurile muntoase și ruinele străvechi sunt principalele motive pentru care românii aleg acest oraș turcesc drept destinație de vacanță. Să nu mai vorbim despre hotelurile din Antalya, special concepute pentru a-ți oferi un sejur spectaculos în Turcia!

sejur spectaculos în Turcia!

Cappadocia, pentru cele mai populare destinații de vacanță

Cappadocia este una dintre cele mai populare regiuni din Turcia și nu pentru puțin! Această regiune oferă un peisaj de poveste turiștilor, prin formațiunile neobișnuite sculptate în timp de erupții vulcanice și eroziuni. Cu mii de ani în urmă, oamenii au cioplit un adevărat oraș în piatră pe teritoriul Cappadociei, care astăzi impresionează prin peisajele unice cu hoteluri sublime săpate în stâncă. Răsăritul văzut dintr-un balon cu aer cald, care este de departe una dintre cele mai frumoase experiențe în Cappadocia, alături de hiking și cele mai fascinante obiective turistice, toate aduc această regiune în topul celor mai frumoase orașe turistice din Turcia.

Mardin, una dintre cele mai vechi așezări din Turcia

Mardin, una dintre cele mai vechi așezări din Turcia

Construit pe un deal și având o panoramă minunată asupra câmpiilor Mesopotamiei, Mardin este unul dintre cele mai frumoase, dar și cele mai vechi orașe din Turcia. Diversitatea culturală a acestui oraș, dar și priveliștea impresionantă sunt motivele pentru care turiștii aleg să viziteze Mardin. Desigur, aici te așteaptă și obiective turistice precum Mănăstirea Deyrü’z-Zafaran sau monumentul medieval Sultanul Isa Medresesi.

Konya, unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii

Konya, unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii

Fostă capitală a Imperiului Selgiuc, Konya este unul dintre cele mai vechi orașe din lume și se remarcă prin elemente precum arhitectura selgiucizilor sau dervișii rotitori, foști asceți care atingeau extazul prin intermediul unui dans amețitor. Legenda spune că în această regiune a fost ridicat primul oraș de pe Pământ, după ce Noe a ancorat la poalele Muntelui Ararat. Mausoleul teologului persan Rumi și Ordinul Dervișilor Rotitori sunt principalele puncte de interes ale Konyei, așa că dacă această parte a istoriei turcești te încântă, nu ezista să vizitezi Konya în următoarea ta vacanță în Turcia!

Efes, clasica metropolă a Turciei

Efes, clasica metropolă a Turciei

Până în secolul I î.Hr., Efes a fost unul dintre cele mai mari orașe din lume, prezentând una dintre cele Șapte Minuni ale Lumii Antice – Templul lui Artemis. În prezent, Efes este un vechi sit scăldat de țărmul Mării Egee, ruinele conservate ale acestui oraș reprezentând una dintre cele mai populare atracții turistice ale Turciei. Situl arheologic includ Templul lui Hadrian și Biblioteca Celsus, ce adăpostea în trecut mai mult de 12,000 de pergamente. Dacă ești pasionat de istorie, Efes este cu siguranță un oraș turistic de bifat în aventura ta de descoperire a meleagurilor turcești.

Ghid de călătorie în Turcia: Cele mai populare stațiuni din Turcia

Ghid de călătorie în Turcia: Cele mai populare stațiuni din Turcia

Celebră pentru plajele sale spectaculoase, Turcia este una dintre destinațiile preferate ale turiștilor care vor să petreacă un sejur la plajă într-una dintre stațiunile luxoase ale litoralului turcesc, bucurându-se în același timp și de istoria abundentă, dar și de frumusețile naturale ale acestei țări aproape exotice. Descoperă alături de noi câteva dintre cele mai populare stațiuni din Turcia!

Antalya, cea mai populară stațiune de pe litoralul turcesc

Situată pe coasta mediterană a Turciei, stațiunea Antalya se află în topul stațiunilor turistice de pe litoralul turcesc. Există numeroase motive pentru care acest oraș stațiune și-a câștigat renumele mondial, peisajele spectaculoase fiind unul dintre principalele motive pentru popularitatea Antalyei. Apele albastre și calme ale Mediteranei, cele mai frumoase plaje și stațiuni din Antalya și scenariile fabuloase ale atracțiilor naturale, climatul mediteranean, sporturile extreme, hotelurile de lux și obiectivele turistice sunt motivele pentru care această stațiune nu-și dezamăgește niciodată vizitatorii.

Alanya, o destinație de vis pe coasta turcească

Alanya, o destinație de vis pe coasta turcească

Un sejur în Alanya înseamnă descoperirea unei destinații cu adevărat fascinante a Turciei, ce oferă turiștilor unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, peisaje naturale care-ți taie respirația, numeroase monumente istorice și o mulțime de bazare tradiționale turcești. Într-o vacanță în Alanya, turiștii pot descoperi plaja Kleopatra, una dintre cele mai frumoase plaje ale Turciei, în proximitatea căreia pot explora una dintre cele mai renumite peșteri, Damlatas. Mai mult decât atât, în Alanya te poți bucura să descoperi edificii străvechi, așa cum este castelul din Alanya, unul dintre cele mai faimoase monumente turcești.

Marmaris, printre cele mai populare stațiuni din Turcia

O altă destinație populară a Turciei este și stațiunea Marmaris, situată la întâlnirea dintre Marea Mediterană și Marea Egee. Înconjurat de munți, păduri de pini și brazi, într-un golf impresionant, nu este de mirare că Marmaris este popular în rândul turiștilor ce aleg o vacanță în Turcia. Castelul Marmaris, așezarea Icmeler, ruinele de la Knidos, orașul Mugla, Pamukkale, plaja Folk, Uzunyali-Long Beach și plaja Turunc sunt doar câteva dintre atracțiile turistice ce transformă Marmaris într-una dintre cele mai frumoase stațiuni din Turcia.

Side, o altă stațiune remarcabilă a Turciei

Side, o altă stațiune remarcabilă a Turciei

Stațiunea Side își are locul în topul destinațiilor de vacanță, fiind în vizorul turiștilor datorită ruinelor romane presărate pe întreg teritoriul regiunii. În timp ce plajele din jurul stațiunii sunt motivul principal pentru care mulți turiști aleg Side ca destinație de vacanță în sezonul cald, atracțiile turistice și culturale ale stațiunii sunt cele care îi îmbie pe cei pasionați de istorie să viziteze Side. Templul Atenei, de exemplu, este unul dintre obiectivele turistice de interes pentru cei care vizitează Side. Alături de acesta se remarcă și alte fărâme de istorie, așa cum este Teatrul Roman, Muzeul Side, bisericile bizantine sau ruinele din Selge.

Bodrum, un oraș portuar pe coasta egipteană a Turciei

Bodrum, un oraș portuar pe coasta egipteană a Turciei

Vrei să-ți petreci vacanța de vară în locul de naștere al istoricilor greci și să descoperi unele dintre minunile lumii antice? Atunci Bodrum poate fi destinația ideală de vacanță. Situată pe coasta egipteană a Turciei, stațiunea Bodrum aduce în prim plan peisaje unice care cu siguranță vor reuși să te impresioneze. În Bodrum ai ocazia să vizitezi Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele mai importante minuni ale lumii antice. Dacă istoria te pasionează, cu siguranță vei dori să descoperi locul natal al marelui istoric grec Herodot. De asemenea, Amfiteatrul din Bodrum este unul dintre cele mai bine conservate monumente grecești. Dacă o vacanță la plajă este ceea ce cauți, superbele plaje Gumbet și Bitez ale Bodrumului oferă condiții excelente turiștilor ce aleg o vacanță în Turcia.

atracție spectaculoasă în Turcia

Kusadasi, o atracție spectaculoasă în Turcia

Situată pe litoralul turcesc, la țărmul Mării Egee, stațiunea Kusadasi se numără printre cele mai populare stațiuni din Turcia. Așa că dacă ești în căutarea unei destinații de vacanță care să ofere multiple opțiuni de cazare, plaje întinse și însorite, numeroase monumente istorice, peisaje naturale superbe și o mulțime de soluții pentru activități distractive pe timpul verii, Kusadasi este o adevărată perlă turistică a Turciei. Insula Porumbelului, Ladies Beach, orașele elenistice Priene și Milet, centrul religios Didyma, satul Kirazli și Peninsula Dilek sunt doar câteva dintre elementele ce transformă Kusadasi în destinația ideală a oricărui turist.

Ghid de călătorie în Turcia

Ghid de călătorie în Turcia: Cele mai frumoase plaje din Turcia

Fiind una dintre cele mai populare destinații pentru vacanța de vară, Turcia se bucură de zecile milioane de turiști care sunt atrași în fiecare an de stațiunile de pe litoralul turcesc. Principalul motiv? Superbele plaje de pe țărmurile mărilor ce scaldă meleagurile turcești. Descoperă alături de noi care sunt cele mai frumoase plaje din Turcia!

Patara, una dintre cele mai întinse plaje de la Marea Mediterană

Patara e una dintre cele mai întinse plaje din Turcia, dar și una dintre cele mai frumoase. Situată la 75 de kilometri de orașul Fethiye, Patara se bucură de o întindere de 18 kilometri de nisip fin și alb, fiind plaja ideală pentru cei care iubesc frumusețea naturală.

Laguna Albastră a Turciei

Oludeniz, cunoscută și sub denumirea de Laguna Albastră a Turciei

Laguna Oludeniz este, fără doar și poate, cartea de vizită a Turciei. Situată pe coasta Mării Mediterane, Oludeniz este considerată cea mai frumoasă destinație din Turcia. Combinația extraordinară de nuanțe de albastru cu verde deschis ale apelor lagunei, transformă plaja Oludeniz într-un adevărat colț de rai. Destinația nu este doar locul potrivit pentru plajă și soare, ci este deosebit de ofertantă pentru turiștii iubitori de aventură, fiind unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru zborul cu parapanta.

un peisaj idilic

Plaja Side, un peisaj idilic în apropierea Antalyei

Nu mai este un secret că stațiunea Side este una dintre cele mai frumoase stațiuni de la Marea Mediterană, la fel cum nici plaja care-i poartă numele nu se lasă mai prejos în topul celor mai frumoase plaje din Turcia. Aflată la 65 de kilometri de Antalya, plaja Side oferă un peisaj de vis celor care aleg să-și petreacă vacanța relaxându-se la țărmul Mediteranei.

topul celor mai frumoase plaje din Turcia

Alanya, în topul celor mai frumoase plaje din Turcia

Supranumită și perla rivierei turcești, Alanya este o stațiune care se poate făli cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Turcia. Plaja Alanya are deja un renume mondial datorită nisipurilor fine, apei translucide și a climatului blând. Dacă vrei să ai parte de o experiență inedită pe Riviera Turcească, aleg să te răsfeți pe țărmurile însorite ale Alanyei!

plajă feerică pe meleagurile turcești

Kalkan, o altă plajă feerică pe meleagurile turcești

Situată în satul pescăresc cu același nume, plaja Kalkan este una dintre cele mai frumoase și mai boeme plaje din Turcia. Foarte puțini turiști ajung în Kalkan, motiv pentru care plaja este una liniștită, ușor sălbatică și cu o vegetație luxuriantă ce cu siguranță te va lăsa fără cuvinte.

Ghid de călătorie în Turcia

Ghid de călătorie în Turcia: Cele mai importante obiective turistice din Turcia

Turcia este o destinație completă, motiv pentru care nici obiectivele turistice nu se lasă mai prejos, concurând cu numărul impresionant de plaje și activități distractive pe care această țară le are de oferit. De la cupolele ce străpung cerul orașului Istanbul, până la ruinele romane ce împânzesc coasta vestică și cea sudică a Turciei sau de la celebrele plaje ale Antalyei până la cele mai populare stațiuni de la Marea Mediterană și munții din partea estică a Mării Negre, Turcia este un tărâm magic și ofertant. Iată care sunt și cele mai importante obiective turistice din Turcia, pentru turiștii exploratori!

Hagia Sofia, una dintre cele mai impresionante clădiri din lume

La origine o bazilică construită în onoarea împăratului roman Justinian I, Hagia Sofia a fost transformată într-o moschee impresionantă. În prezent, Hagia Sofia este una dintre atracțiile de top ale Istanbulului și atrage turiști din întreaga lume datorită combinației încântătoare de elemente bizantine și orientale.

Hagia Sofia, una dintre cele mai impresionante clădiri din lume

Moscheea Albastră, moscheea națională a Turciei

Cu o arhitectură impresionantă și șase minarete, Moscheea Albastră sau Sultan Ahmed oferă priveliști unice pentru turiștii ce aleg Istanbul drept destinație de vacanță. Ridicată între anii 1609-1616, moscheea este una dintre cele mai populare și mai importante obiective turistice din Turcia.

Moscheea Albastră, moscheea națională a Turciei

Teatrul Aspendos, un obiectiv turistic important al Antalyei

Construit încă din anul 155 e.n, în timpul domniei împăratului roman Marc Aureliu, în Antalya, Teatrul Aspendos este unul dintre cele mai bine păstrate teatre din Antichitate. Această construcție a fost întreținută în mod regulat în perioada dinastiei Seljuk și în acest fel și-a păstrat aproape în întregime calitățile originale, devenind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Turcia.

Teatrul Aspendos, un obiectiv turistic important al Antalyei

Pamukkale, „castelul din bumbac” al Turciei

Situat în partea vestică a Turciei, Pamukkale sau „castelul din bumbac” creează un peisaj aproape ireal, faimos prin terasele sale albe din travertin și izvoarele sale termale. Inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, Pamukkale este unul dintre cele mai importante și mai frumoase obiective turistice din Turcia, oferind o imagine suprarealistă datorită reliefului spectaculos.

Pamukkale, „castelul din bumbac” al Turciei

Palatul Topkapi, un obiectiv turistic impresionant al Istanbulului

Fostă reședință a sultanilor otomani vreme de 400 de ani, Palatul Topkapi este un complex impresionant de curți, grădini și clădiri. Cu o arhitectură otomană de excepție, Topkapi este un exemplu al măreției civilizației otomane, motiv pentru care este în prezent unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Turcia.

Palatul Topkapi, un obiectiv turistic impresionant al Istanbulului

Palatul Dolmabahce, un alt obiectiv turistic de neratat în Turcia

Considerat un Versailles al estului și construit în a doua jumătate a secolului 19, Palatul Dolmabahce este complet diferit față de tradiționalul palat Topkapi. Acesta are o arhitectură modernă și este cea mai luxoasă reședință din Turcia, opulența orientală atingând cote maxime într-un cadru impresionant.

Palatul Dolmabahce, un alt obiectiv turistic de neratat în Turcia

Legendara Cetate Troia, pentru pasionații istoriei antice

În Canakkale vei găsi ruinele Cetății Troia, celebra cetate unde a avut loc bătălia descrisă de poetul Homer în Iliada. Dacă istoria antică te pasionează, Cetatea Troia este un obiectiv turistic important ce merită vizitat atunci când ești într-o vacanță de explorare a meleagurilor Turciei.

Legendara Cetate Troia, pentru pasionații istoriei antice

Biblioteca lui Celsus din Efes, construcția impresionantă a Anatoliei

Construită în anul 135 d. Hr. în onoarea împăratului roman Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, Biblioteca lui Celsus este considerată astăzi unul dintre cele mai frumoase și impunătoare obiective turistice. Acest monument istoric a adăpostit circa 12,000 de manuscrise și pergamente extrem de valoroase în acele vremuri. În prezent, acest obiectiv turistic se bucură de vizita miilor de turiști anual, cu atât mai mult cu cât orașul Efes are atât de multe alte obiective turistice de oferit!

Biblioteca lui Celsus din Efes, construcția impresionantă a Anatoliei

Pleacă în Turcia alături de Tez Tour

Ți-am stârnit interesul pentru meleagurile turcești și vrei să alegi Turcia drept următoarea ta destinație de vacanță? Tez Tour îți pune la dispoziție cele mai variate pachete turistice ce includ cazare cu masă, bilete de avion cu taxe de aeroport incluse, transfer de grup cu autocar și asigurare multiprodus, storno și medicală pentru călătorii în străinătate, cu clauză Covid inclusă.

Sunt disponibile plecări din orașe importante ale țării precum București, Cluj, Timișoara și Iași. Mai mult decât atât, cu Tez Tour vei beneficia de cele mai bune condiții de călătorie, adaptate la contextul Covid-19. Pentru mai multe detalii, te așteptăm pe https://www.tez-tour.ro, care cu siguranță va deveni agenția ta preferată pentru sejururi și vacanțe de neuitat. Profită și tu de cele mai avantajoase oferte ale agenției noastre pentru o vacanță în Turcia așa cum ai visat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *