Antalya, Turcia: ghid de călătorie în destinația preferată a românilor

Binecuvântată cu nisipuri fine, apă cristalină, peisaje de vis și un climat ideal, Antalya este o destinație de vacanță de top din Europa, vizitată anual de milioane de turiști din toate colțurile lumii. Riviera turcească, așa cum mai este denumită datorită frumuseților sale arheologice și naturale, reprezintă alegerea potrivită atât pentru un concediu cu familia cât și pentru o escapadă în doi sau alături de prieteni. Antalya se bucură de 300 de zile însorite pe an și este unul dintre puținele locuri în care marea, plajele, istoria, gastronomia și natura creează o armonie perfectă. Mitologicul oraș ce servea în trecut drept casă pentru zei a devenit una dintre cele mai importante destinații de pe litoralul mediteranean. Dacă îți dorești un sejur în Antalya, descoperă mai departe, câteva informații utile despre acest paradis și posibilitățile de petrecere a timpului liber.

Cum ajungi în Antalya, Turcia

Antalya, principala stațiune de vacanță din Turcia, se află în zona de sud-vest a țării, la poalele munților Taurus, pe litoralul Mării Mediterane. Orașul se întinde deasupra așezărilor urbane antice Pamphylia și Lycia. Cel mai rapid mod de a ajunge în capitala turismului internațional turcesc este transportul aerian. Aproape orice agenție de turism oferă pachete atractive care includ transportul cu avionul, cazare și masă, de obicei, în regim all inclusive. Antalya dispune de un aeroport internațional unde ajung zilnic sute de zboruri din întreaga lume. Din țara noastră, turiștii pot ajunge pe Riviera turcească via charter, după un zbor de 2 ore.

Persoanele care vor să-și petreacă vacanța în Antalya pot opta și pentru transportul cu autocarul. Cursa presupune două zile de drum, cu o noapte de cazare, de obicei, în Canakkale. În cazul călătoriei cu mașina personală, distanța București – Antalya presupune 1400 de kilometri și aproape 20 de ore de condus, cea mai populară rută fiind București–Giurgiu–Ruse–Harmanli–Hanli–Antalya.

Când este perioada ideală pentru un sejur în Antalya

Clima din Antalya este tipic mediteraneană: caldă și uscată pe timp de vară și temperată, blândă și ploioasă, pe parcursul iernii. Soarele este garantat din aprilie până în octombrie, pentru că sezonul estival începe devreme și durează până toamna târziu. Este important de știut că turiștii se pot bucura de o vreme plăcută și în celelalte luni ale anului.

Când este perioada ideală pentru un sejur în Antalya

Totuși, cea mai bună perioadă pentru un sejur în Antalya este în lunile mai-iunie, când temperaturile sunt ideale, iar prețurile au un nivel scăzut. De asemenea, luna septembrie este indicată pentru o călătorie în Antalya.

  • Primăvara în Antalya–în aprilie și mai, pot fi precipitații, dar, de cele mai multe ori, turiștii care vizitează Riviera turcească în aprilie pot merge dimineața la schi, iar după-amiaza au ocazia de a face plajă și baie în mare.
  • Vara în Antalya–căldura devine mai intensă și soarele mai arzător, cu un nivel maxim în luna august. Sezonul estival este un paradis pentru iubitorii de mare.
  • Toamna în Antalya–este la fel de plăcută ca primăvara și poate fi marcată, uneori, de ploi mărunte, dar de temperaturi blânde.
  • Iarna în Antalya–în acest anotimp, temperaturile ajung până la 15 grade Celsius, iar vremea e ideală pentru plimbări, relaxare, spa și wellness.

Care sunt cele mai frumoase stațiuni din Antalya

În această destinație turistică, te poți bucura de o mulțime de stațiuni frumoase, fiecare cu farmecul și particularitățile sale. Antalya promite experiențe inedite, facilități moderne, servicii ireproșabile, atracții turistice numeroase și provocări incitante. Iată câteva stațiuni din Antalya pe care poți să le iei în calcul pentru vacanța ta:

Belek

Considerată Perla Antalyei, Belek este regiunea unde se află cele mai multe hoteluri de lux, centre spa sau terenuri de golf. Acest paradis cosmopolit al iubitorilor de sporturi nautice îndeplinește cerințele chiar și celor mai pretențioși turiști. Pe lângă faptul că se află la doar 30 de minute distanță de aeroportul internațional din Antalya, minunata stațiune Belek oferă unități de cazare exclusiviste, all și ultra all inclusive, șase terenuri superbe de golf, plaje liniștite și cu locuri izolate, precum și posibilitatea de a practica schi nautic, rafting, sailing, surfing, alpinism montan și vânătoare.

Kemer

Preferată, în mod special, de către cei care vor mare și munte în același loc, stațiunea Kemer este perfectă pentru relaxare. Spre deosebire de alte zone din Antalya, se bucură de o frumusețe aparte a cadrului natural pentru că muntele întâlnește marea în Kemer, iar împreună oferă priveliști de vis. Distincția Blue Flag primită de stațiune dovedește faptul că apa și plajele sunt extrem de curate și că zona prezintă un nivel optim de siguranță. Kemer găzduiește câteva hoteluri la fel de frumoase precum cele din Belek, însă, își mai întâmpină turiștii și cu marina care oferă multiple croaziere în golfurile sălbatice din sudul stațiunii.

Alanya

Situată la aproape 100 de kilometri distanță de Antalya, această stațiune combină excelent relaxarea cu istoria și aventura. Alanya adăpostește plaje cu nisip fin, resorturi all inclusive, un complex inedit de fortărețe ale Castelului Alanya, precum și binecunoscutele case tradiționale acoperite cu țiglă roșie.

Alanya

Față de alte stațiuni din Antalya, aici se găsesc multe opțiuni de cazare cu buget redus, zona fiind preferată, în mod special, de turiștii care au la dispoziție un buget mediu pentru vacanță.

Side

Un adevărat muzeu în aer liber, stațiunea Side este amplasată pe o peninsulă plată, bogată în vestigii arheologice importante și înconjurată de apele cristaline ale Mării Mediterane. Turiștii găsesc aici un mix extraordinar între priveliști, plaje splendide, hoteluri all inclusive și istorie. Side se bucură de plaje retrase, o intrare lină în mare, dar și mărturii ale istoriei antice precum templele romane ale lui Apollo și Artemis sau Marele Amfiteatru din perioada elenistică.

Lara-Kundu

Hotelurile de calitate superioară au făcut ca această stațiune să fie supranumită Vegasul turcesc. Modernă, complexă și promițătoare, Lara-Kundu este o regiune al cărui nume vine de la râul care o înconjoară. Se află la 20 de minute de aeroportul din Antalya și este o stațiune plină de magazine, bazare, cluburi, restaurante și locuri de joacă pentru copii. Lara-Kundu a fost decorată cu Blue Flag, zona fiind cunoscută pentru plajele spectaculoase, priveliștile cu palmieri și eucalipt, apele limpezi și curate.

Ce obiective turistice poți vizita în Antalya

Se spune că dacă ai văzut un apus de soare și plajele fermecătoare din Antalya, poți considera că te-ai bucurat de frumusețea Rivierei turcești. Totuși, odată ajuns în această zonă, ți se deschid numeroase posibilități de explorare, distracție și relaxare încât te vei convinge că un singur sejur nu este de ajuns ca să descoperi toate atracțiile din Antalya. Iată câteva dintre cele mai remarcabile obiective turistice:

Orașul vechi Kaleici

Centrul istoric al Antalyei este, de asemenea, și centrul turistic al regiunii. Acesta poartă amprenta multor civilizații–romane, bizantine, selgiucize sau otomane. Kaleici este protejat de vechiul port roman. Aici, se regăsesc hoteluri, restaurante, cluburi și baruri, dar și atracții precum moscheea Tekeli Mehmet Pașa, construită în secolul al XVIII-lea, sau moscheea Selgiuc Karatay. Turnul cu ceas se găsește în cartierul Kaleiçi și este ultimul „supraviețuitor“ dintre cele 80 care înconjurau cândva citadela.

Orașul antic Perge

Situat în provincia Antalya, orașul antic Perge se află pe un deal impunător. Aici, se disting urme ale multor edificii construite de-a lungul timpului, ruinele păstrând amintiri ale teatrului, bisericilor sau Templului lui Artemis.

Orașul antic Aspendos

La 20 de kilometri est de Perge este un alt important sit arheologic. Aspendos, un centru esențial pentru comerț în vremea romanilor, păstrează unul dintre cele mai frumoase teatre antice de pe litoralul sudic al Turciei. Foarte bine conservat, Teatrul din Antichitate a fost construit în anul 180 d.Hr de marele arhitect Zenon și are o capacitate de 7.000 de oameni. Acesta are un diametru de 96 de metri și a fost ridicat în timpul domniei lui Marcus Aurelius.

Portul vechi

Înconjurat de stânci și reper pentru cutreierarea orașului, acest mic golf a fost construit în timpul selgiucizilor. În prezent, portul este punctul de pornire pentru excursiile pe apă organizate pentru vizitarea împrejurimilor Antalyei. Zona abundă de magazine, hoteluri, restaurante și cafenele, iar, deasupra portului, pe o stâncă, poate fi văzută Citadela restaurată.

Muzeul Antalya

Pe drumul principal care vine dinspre Kemer se află un muzeu extrem de bogat în care turiștii pot descoperi mărturii ale unei istorii vechi de mii de ani. Remarcabile statuete din argint și fildeș, icoane bizantine, sarcofage romane sculptate sau mozaicuri din perioada elenistică pot fi admirate în muzeul din Antalya.

Termessos

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din sudul Turciei, Termessos se află într-un peisaj muntos deosebit, la 1.000 de metri altitudine. A fost construit în secolul al IV-lea î.Hr, iar astăzi scoate în evidență un complex de construcții orientate în jurul unui teatru mare, unui odeon, o agora, terme, temple și un mausoleu din epoca romană.

Poarta Împăratului Hadrian

În partea de est a orașului vechi se află Poarta Cetății sau Poarta lui Hadrian, construită în onoarea împăratului roman care a vizitat Antalya în anul 130 î.Hr. Aceasta este făcută din marmură, are trei arcade și este flancată de două turnuri.

Turnul Yivli Minare

Acest minaret construit inițial în secolul al II-lea de către sultanul selgiuciz Alaeddin Keykubat are o bază pătrată, suprapusă printr-un tambur octogonal care poartă arborele înclinat și galeria coroborată în jurul vârfului. Bizantinii au modificat construcția și au ridicat o biserică, care, ulterior, a fost distrusă, după care transformată în moschee. Este una dintre primele clădiri islamice din Antalya și are o înălțime de 38 de metri și 90 de trepte în interior, care conduc către vârful construcției.

Moscheea Pașa Camii

Cu o cupolă înaltă, sprijinită pe un cadru cu 10 colțuri și un interior bogat în picturi cu scrieri caligrafice, moscheea a fost construită în anul 1570 la ordinul marelui vizir Kuyucu Murad Pașa.

Canionul Saklikent

Se găsește în provincia Mugla, are o adâncime de 300 de metri, lungime de 18 kilometri și este de o frumusețe aparte. Saklikent, care atrage turiști din întreaga lume, este unul dintre cele mai mari canioane la nivel mondial și un punct de atracție deosebit pentru Antalya. Acesta s-a format după ce apa a săpat stânca pe parcursul a mii de ani.

Cascada Manavgat

Cascada Manavgat

Această superbă cascadă din satul Manavgat, care are doar 2 metri înălțime dar 40 de metri lățime, izvorăște din munții Taurus și este de o frumusețe ireală. În apropierea sa se află o grădină frumoasă unde turiștii pot lua masa sau doar un desert gustos în timp ce admiră peisaje de vis.

Peștera Kocain (Kocain Mağarası)

Locuită încă din timpuri preistorice, peștera a avut de-a lungul timpului și funcțiuni religioase. Atracția principală o reprezintă ruinele unor case construite odinioară în apropierea peșterii, dar și numeroasele stalagmite uriașe de aproape 20 de metri înălțime din interiorul acesteia.

Pleacă în Antalya alături de Tez Tour

Dacă îți dorești să te bucuri de un adevărat răsfăț în Antalya, Tez Tour îți pune la dispoziție pachete care includ cazare cu masă, bilete de avion cu taxe de aeroport incluse, transfer de grup cu autocarul și asigurare multiprodus City. Aceasta integrează partea medicală și storno, cu clauză Covid pentru ambele tipuri. Tez Tour îți oferă cele mai bune condiții de călătorie, adaptate solicitărilor specifice în contextul pandemiei de coronavirus. Pentru mai multe detalii accesează https://www.tez-tour.ro/.

 

Pe lângă relaxare, bucate desăvârșite, peisaje superbe și multă voie bună, în Antalya poți descoperi atracții turistice și vestigii istorice inedite care amintesc de vremurile din trecut și cultura acestui popor. Parfumul locurilor de pe Riviera turcească te va cuceri iremediabil, iar dacă este pentru prima dată când te vei bucura de un sejur în Antalya, fără îndoială, vei reveni aici mereu cu drag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *