Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer
img

Antalya, Turcia: ghid de calatorie in destinatia preferata a romanilor

Binecuvantata cu nisipuri fine, apa cristalina, peisaje de vis si un climat ideal, Antalya este o destinatie de vacanta de top din Europa, vizitata anual de milioane de turisti din toate colturile lumii. Riviera turceasca, asa cum mai este denumita datorita frumusetilor sale arheologice si naturale, reprezinta alegerea potrivita atat pentru un concediu cu familia cat si pentru o escapada in doi sau alaturi de prieteni. Antalya se bucura de 300 de zile insorite pe an si este unul dintre putinele locuri in care marea, plajele, istoria, gastronomia si natura creeaza o armonie perfecta. Mitologicul oras ce servea in trecut drept casa pentru zei a devenit una dintre cele mai importante destinatii de pe litoralul mediteranean. Daca iti doresti un sejur in Antalya, descopera mai departe, cateva informatii utile despre acest paradis si posibilitatile de petrecere a timpului liber.

Cum ajungi in Antalya, Turcia

Antalya, principala statiune de vacanta din Turcia, se afla in zona de sud-vest a tarii, la poalele muntilor Taurus, pe litoralul Marii Mediterane. Orasul se intinde deasupra asezarilor urbane antice Pamphylia si Lycia. Cel mai rapid mod de a ajunge in capitala turismului international turcesc este transportul aerian. Aproape orice agentie de turism ofera pachete atractive care includ transportul cu avionul, cazare si masa, de obicei, in regim all inclusive. Antalya dispune de un aeroport international unde ajung zilnic sute de zboruri din intreaga lume. Din tara noastra, turistii pot ajunge pe Riviera turceasca via charter, dupa un zbor de 2 ore.

Persoanele care vor sa-si petreaca vacanta in Antalya pot opta si pentru transportul cu autocarul. Cursa presupune doua zile de drum, cu o noapte de cazare, de obicei, in Canakkale. In cazul calatoriei cu masina personala, distanta Bucuresti – Antalya presupune 1400 de kilometri si aproape 20 de ore de condus, cea mai populara ruta fiind Bucuresti–Giurgiu–Ruse–Harmanli–Hanli–Antalya.

Cand este perioada ideala pentru un sejur in Antalya

Clima din Antalya este tipic mediteraneana: calda si uscata pe timp de vara si temperata, blanda si ploioasa, pe parcursul iernii. Soarele este garantat din aprilie pana in octombrie, pentru ca sezonul estival incepe devreme si dureaza pana toamna tarziu. Este important de stiut ca turistii se pot bucura de o vreme placuta si in celelalte luni ale anului.

antalya

Totusi, cea mai buna perioada pentru un sejur in Antalya este in lunile mai-iunie, cand temperaturile sunt ideale, iar preturile au un nivel scazut. De asemenea, luna septembrie este indicata pentru o calatorie in Antalya.

  • Primavara in Antalya–in aprilie si mai, pot fi precipitatii, dar, de cele mai multe ori, turistii care viziteaza Riviera turceasca in aprilie pot merge dimineata la schi, iar dupa-amiaza au ocazia de a face plaja si baie in mare.

  • Vara in Antalya–caldura devine mai intensa si soarele mai arzator, cu un nivel maxim in luna august. Sezonul estival este un paradis pentru iubitorii de mare.

  • Toamna in Antalya–este la fel de placuta ca primavara si poate fi marcata, uneori, de ploi marunte, dar de temperaturi blande.

  • Iarna in Antalya–in acest anotimp, temperaturile ajung pana la 15 grade Celsius, iar vremea e ideala pentru plimbari, relaxare, spa si wellness.

Care sunt cele mai frumoase statiuni din Antalya

In aceasta destinatie turistica, te poti bucura de o multime de statiuni frumoase, fiecare cu farmecul si particularitatile sale. Antalya promite experiente inedite, facilitati moderne, servicii ireprosabile, atractii turistice numeroase si provocari incitante. Iata cateva statiuni din Antalya pe care poti sa le iei in calcul pentru vacanta ta:

1. Belek

Considerata Perla Antalyei, Belek este regiunea unde se afla cele mai multe hoteluri de lux, centre spa sau terenuri de golf. Acest paradis cosmopolit al iubitorilor de sporturi nautice indeplineste cerintele chiar si celor mai pretentiosi turisti. Pe langa faptul ca se afla la doar 30 de minute distanta de aeroportul international din Antalya, minunata statiune Belek ofera unitati de cazare exclusiviste, all si ultra all inclusive, sase terenuri superbe de golf, plaje linistite si cu locuri izolate, precum si posibilitatea de a practica schi nautic, rafting, sailing, surfing, alpinism montan si vanatoare.

2. Kemer

Preferata, in mod special, de catre cei care vor mare si munte in acelasi loc, statiunea Kemer este perfecta pentru relaxare. Spre deosebire de alte zone din Antalya, se bucura de o frumusete aparte a cadrului natural pentru ca muntele intalneste marea in Kemer, iar impreuna ofera privelisti de vis. Distinctia Blue Flag primita de statiune dovedeste faptul ca apa si plajele sunt extrem de curate si ca zona prezinta un nivel optim de siguranta. Kemer gazduieste cateva hoteluri la fel de frumoase precum cele din Belek, insa, isi mai intampina turistii si cu marina care ofera multiple croaziere in golfurile salbatice din sudul statiunii.

3. Alanya

Situata la aproape 100 de kilometri distanta de Antalya, aceasta statiune combina excelent relaxarea cu istoria si aventura. Alanya adaposteste plaje cu nisip fin, resorturi all inclusive, un complex inedit de fortarete ale Castelului Alanya, precum si binecunoscutele case traditionale acoperite cu tigla rosie.

Alanya

Fata de alte statiuni din Antalya, aici se gasesc multe optiuni de cazare cu buget redus, zona fiind preferata, in mod special, de turistii care au la dispozitie un buget mediu pentru vacanta.

4. Side

Un adevarat muzeu in aer liber, statiunea Side este amplasata pe o peninsula plata, bogata in vestigii arheologice importante si inconjurata de apele cristaline ale Marii Mediterane. Turistii gasesc aici un mix extraordinar intre privelisti, plaje splendide, hoteluri all inclusive si istorie. Side se bucura de plaje retrase, o intrare lina in mare, dar si marturii ale istoriei antice precum templele romane ale lui Apollo si Artemis sau Marele Amfiteatru din perioada elenistica.

5. Lara-Kundu

Hotelurile de calitate superioara au facut ca aceasta statiune sa fie supranumita Vegasul turcesc. Moderna, complexa si promitatoare, Lara-Kundu este o regiune al carui nume vine de la raul care o inconjoara. Se afla la 20 de minute de aeroportul din Antalya si este o statiune plina de magazine, bazare, cluburi, restaurante si locuri de joaca pentru copii. Lara-Kundu a fost decorata cu Blue Flag, zona fiind cunoscuta pentru plajele spectaculoase, privelistile cu palmieri si eucalipt, apele limpezi si curate.

Ce obiective turistice poti vizita in Antalya

Se spune ca daca ai vazut un apus de soare si plajele fermecatoare din Antalya, poti considera ca te-ai bucurat de frumusetea Rivierei turcesti. Totusi, odata ajuns in aceasta zona, ti se deschid numeroase posibilitati de explorare, distractie si relaxare incat te vei convinge ca un singur sejur nu este de ajuns ca sa descoperi toate atractiile din Antalya. Iata cateva dintre cele mai remarcabile obiective turistice:

1. Orasul vechi Kaleici

Centrul istoric al Antalyei este, de asemenea, si centrul turistic al regiunii. Acesta poarta amprenta multor civilizatii–romane, bizantine, selgiucize sau otomane. Kaleici este protejat de vechiul port roman. Aici, se regasesc hoteluri, restaurante, cluburi si baruri, dar si atractii precum moscheea Tekeli Mehmet Pasa, construita in secolul al XVIII-lea, sau moscheea Selgiuc Karatay. Turnul cu ceas se gaseste in cartierul Kaleiçi si este ultimul „supravietuitor“ dintre cele 80 care inconjurau candva citadela.

2. Orasul antic Perge

orasul perge

Situat in provincia Antalya, orasul antic Perge se afla pe un deal impunator. Aici, se disting urme ale multor edificii construite de-a lungul timpului, ruinele pastrand amintiri ale teatrului, bisericilor sau Templului lui Artemis.

3. Orasul antic Aspendos

La 20 de kilometri est de Perge este un alt important sit arheologic. Aspendos, un centru esential pentru comert in vremea romanilor, pastreaza unul dintre cele mai frumoase teatre antice de pe litoralul sudic al Turciei. Foarte bine conservat, Teatrul din Antichitate a fost construit in anul 180 d.Hr de marele arhitect Zenon si are o capacitate de 7.000 de oameni. Acesta are un diametru de 96 de metri si a fost ridicat in timpul domniei lui Marcus Aurelius.

4. Portul vechi

Inconjurat de stanci si reper pentru cutreierarea orasului, acest mic golf a fost construit in timpul selgiucizilor. In prezent, portul este punctul de pornire pentru excursiile pe apa organizate pentru vizitarea imprejurimilor Antalyei. Zona abunda de magazine, hoteluri, restaurante si cafenele, iar, deasupra portului, pe o stanca, poate fi vazuta Citadela restaurata.

5. Muzeul Antalya

Pe drumul principal care vine dinspre Kemer se afla un muzeu extrem de bogat in care turistii pot descoperi marturii ale unei istorii vechi de mii de ani. Remarcabile statuete din argint si fildes, icoane bizantine, sarcofage romane sculptate sau mozaicuri din perioada elenistica pot fi admirate in muzeul din Antalya.

6. Termessos

Unul dintre cele mai importante situri arheologice din sudul Turciei, Termessos se afla intr-un peisaj muntos deosebit, la 1.000 de metri altitudine. A fost construit in secolul al IV-lea i.Hr, iar astazi scoate in evidenta un complex de constructii orientate in jurul unui teatru mare, unui odeon, o agora, terme, temple si un mausoleu din epoca romana.

7. Poarta Imparatului Hadrian

In partea de est a orasului vechi se afla Poarta Cetatii sau Poarta lui Hadrian, construita in onoarea imparatului roman care a vizitat Antalya in anul 130 i.Hr. Aceasta este facuta din marmura, are trei arcade si este flancata de doua turnuri.

8. Turnul Yivli Minare

Acest minaret construit initial in secolul al II-lea de catre sultanul selgiuciz Alaeddin Keykubat are o baza patrata, suprapusa printr-un tambur octogonal care poarta arborele inclinat si galeria coroborata in jurul varfului. Bizantinii au modificat constructia si au ridicat o biserica, care, ulterior, a fost distrusa, dupa care transformata in moschee. Este una dintre primele cladiri islamice din Antalya si are o inaltime de 38 de metri si 90 de trepte in interior, care conduc catre varful constructiei.

9. Moscheea Pasa Camii

Cu o cupola inalta, sprijinita pe un cadru cu 10 colturi si un interior bogat in picturi cu scrieri caligrafice, moscheea a fost construita in anul 1570 la ordinul marelui vizir Kuyucu Murad Pasa.

10. Canionul Saklikent

Se gaseste in provincia Mugla, are o adancime de 300 de metri, lungime de 18 kilometri si este de o frumusete aparte. Saklikent, care atrage turisti din intreaga lume, este unul dintre cele mai mari canioane la nivel mondial si un punct de atractie deosebit pentru Antalya. Acesta s-a format dupa ce apa a sapat stanca pe parcursul a mii de ani.

11. Cascada Manavgat

Cascada Manavgat

Aceasta superba cascada din satul Manavgat, care are doar 2 metri inaltime dar 40 de metri latime, izvoraste din muntii Taurus si este de o frumusete ireala. In apropierea sa se afla o gradina frumoasa unde turistii pot lua masa sau doar un desert gustos in timp ce admira peisaje de vis.

12. Pestera Kocain (Kocain Mağarasi)

Locuita inca din timpuri preistorice, pestera a avut de-a lungul timpului si functiuni religioase. Atractia principala o reprezinta ruinele unor case construite odinioara in apropierea pesterii, dar si numeroasele stalagmite uriase de aproape 20 de metri inaltime din interiorul acesteia.

Pleaca in Antalya alaturi de Tez Tour

Daca iti doresti sa te bucuri de un adevarat rasfat in Antalya, Tez Tour iti pune la dispozitie pachete care includ cazare cu masa, bilete de avion cu taxe de aeroport incluse, transfer de grup cu autocarul si asigurare multiprodus City. Aceasta integreaza partea medicala si storno, cu clauza Covid pentru ambele tipuri. Tez Tour iti ofera cele mai bune conditii de calatorie, adaptate solicitarilor specifice in contextul pandemiei de coronavirus. Pentru mai multe detalii acceseaza https://www.tez-tour.ro/.

Pe langa relaxare, bucate desavarsite, peisaje superbe si multa voie buna, in Antalya poti descoperi atractii turistice si vestigii istorice inedite care amintesc de vremurile din trecut si cultura acestui popor. Parfumul locurilor de pe Riviera turceasca te va cuceri iremediabil, iar daca este pentru prima data cand te vei bucura de un sejur in Antalya, fara indoiala, vei reveni aici mereu cu drag.

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept