Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer
img

Ce sa mananci in Grecia in urmatoarea vacanta?

Planuiesti o calatorie in Grecia si vrei sa stii dinainte ce feluri de mancare te vor astepta acolo? Sau poate ca vrei sa stii ce poti sa mananci in Grecia in functie de dieta ta personalizata. De la mancaruri traditionale la retete grecesti pentru vegetarieni, in acest articol iti vom spune totul despre bucataria greceasca. 

Caracteristicile mancarurilor grecesti

Este un fapt cunoscut ca grecilor le place sa se ospateze in mare stil si au foarte multe feluri de mancare traditionale delicioase. La o masa obisnuita, in Grecia se serveste o combinatie de mancaruri calde si reci (“mezedes”) pentru a satisface papilele gustative ale oricarui gurmand.

Fructele de mare si salatele sunt de obicei incluse in meniurile lor, insa felul principal de mancare este in general alcatuit dintr-un tip de carne facuta la gratar. Grecilor le plac si branzeturile (feta, graviera, kasseri, manouri) si le includ in mai multe tipuri de mancare, incepand cu binecunoscutele salate din legume proaspete.

Preturile la mancare in Grecia variaza in functie de tipul de local in care mergi. Se gasesc taverne, unde mancarea traditionala greceasca este pe primul loc, exista “psistaria”, special pentru preparatele la gratar, “estiatorion”, un restaurant de tip conventional si “psarotaverna”, unde se servesc preparate din peste si fructe de mare proaspete. Daca nu stii ce sa mananci in Grecia, poti incerca fiecare tip de local in parte.

Ce sa mananci in Grecia? 10 retete traditionale pe care sa le incerci

mancare traditionala greceasca

Iti venim in ajutor cu cele mai populare 10 tipuri de mancare greceasca delicioasa, majoritatea fiind retete cunoscute deja in toata lumea. Iata ce trebuie sa mananci in Grecia:

1. Saganaki

“Saganaki” este un termen care creeaza confuzie deoarece este folosit pentru mai multe tipuri de antreuri. Nu exista cu adevarat “mancare greceasca saganaki” pentru ca termenul se refera de fapt la o tigaie mica in care se prajesc sau se coc mai multe ingrediente. Exista insa creveti in sos de rosii cu branza feta coapte in saganaki si servite alaturi de pita. Dupa aceeasi reteta, poti opta si pentru midii.

2. Gyros

Gyrosul este un fel de mancare popular si la noi. In loc de lipia clasica folosita pentru shaorma, grecii folosesc o paine pufoasa numita “pita”. In general, mancarea greceasca gyros contine carne de porc, cartofi prajiti, legume proaspete si neaparat sosul tzatziki.

3. Mancare de linte

Mancarea de linte greceasca este destul de diferita de cea romaneasca. In reteta lor sunt adaugate ingrediente precum sunca afumata, cimbru si sare de lamaie. Acesta este un tip popular de mancare greceasca, preferat chiar si de calugarii din Muntele Athos pentru valoarea sa nutritiva.

4. Mancare de vinete

Grecii ofera o gama varianta de antreuri, printre care si salata de vinete greceasca. Reteta lor difera putin de cea traditional romaneasca prin faptul ca se adauga masline kalamata deasupra, iar in compozitie se foloseste zeama de lamaie, ulei de masline si usturoi tocat fin.

5. Fava

Un alt tip de mancare specific greceasca este si fava, un piure fin facut din mazare galbena, care se serveste pe post de antreu. Langa el sunt adaugate masline proaspete, ceapa, capere si paine prajita.

6. Souvlaki

Daca nu stii ce sa mananci in Grecia, poti incerca unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare. Souvlaki este o frigaruie cu diferite tipuri de carne sau legume, alaturi de care se adauga salata, cartofi prajiti si pita.

7. Tzatziki

Tzatziki se regaseste in multe retete de mancare greceasca. In principiu este utilizat sub forma de sos pentru gyros, dar poate fi servit si sub forma de garnitura langa anumite tipuri de preparate. In compozitia sa se gasesc iaurt, usturoi, castraveti si un strop de ulei de masline. Daca ti se face dor de insulele grecesti, il poti prepara cu usurinta si acasa.

8. Moussaka

Moussakaua este nelipsita din orice taverna si este ideala pentru pranz. Este un fel de mancare traditionala greceasca ce are la baza carne tocata de vita, sos de rosii, felii de vinete, cartofi si sos bechamel. Vegetarienii se pot bucura de versiunea acesteia si fara carne.

9. Loukoumades

Loukoumades este un desert grecesc delicios ce consta in gogosi mici prajite si acoperite cu miere sau sirop dulce. Deseori, acestea se servesc si cu scortisoara presara pe deasupra sau fistic. Daca vrei sa stii ce sa mananci in Grecia in materie de desert, Loukoumades este un “must”!

10. Portokalopita

Portokalopita reveleaza inca din nume continutul acestui desert grecesc. Este o placinta cu foi subtiri umpluta cu portocale dulci si parfumate. Trebuie sa fie nelipsita din calatoria ta in Grecia, deoarece, de fiecare data cand vei simti miros de portocale, iti vei aminti de aceasta minunata experienta culinara.

Ce sa mananci in Grecia in functie de preferinte

Mancare greceasca pe baza de carne

Daca iti doresti mancare greceasca cu pui sau alte tipuri de carne, iata cateva specialitati care ti-ar putea satisface papilele gustative:

  • Pastitsio

Acest fel de mancare este foarte asemanator cu moussakaua greceasca.

Spre deosebire de aceasta, Pastitsio contine paste tubulare in loc de vinete

si branza kefalotyri, delicioasa in combinatie cu vita sau miel.

  • Supa greceasca de ied

Daca vrei sa incerci o mancare specific greceasca, trebuie sa mananci aceasta delicioasa supa. De obicei se prepara din carne de ied sau miel, dar poate fi facuta si din carne de vita. Celelalte ingrediente sunt: rosii, fidelute si branza feta maruntita.

  • Moshari Kokkinisto

Kokkinisto se refera de felul de preparare al carnii care trebuie rumenita inainte de a fi adaugata intr-o tocanita delicioasa, alaturi de sos de rosii, ulei de masline, usturoi, ceapa si cuisoare. Preparatul poate fi facut din carne de vita, miel sau cocos.

Retete grecesti pentru vegetarieni

Daca esti vegetarian si nu stii ce sa mananci in Grecia, iti venim in ajutor cu o selectie de preparate traditionale foarte gustoase:

  • Gyros vegetarian

Carnea folosita in general pentru gyros poate fi inlocuita cu tofu marinat si usor condimentat. Nelipsit este sosul tzatziki care ii asigura o aroma greceasca autentica. Grecii sunt mari iubitori de carne, asa ca s-ar putea sa gasesti mai greu acest preparat. Gustul sau merita insa cautarea.

  • Gemista

Un alt tip de mancare greceasca delicioasa il reprezinta legumele umplute cu orez – in special, rosiile. Orezul este aromat cu ulei de masline, iar preparatul se serveste alaturi de cartofi la cuptor, dovlecei sau ardei copti.

  • Lathera

Sunt mai multe tipuri de mancare greceasca traditionala ce stau sub aceasta denumire. Se refera la prajirea in ulei a legumelor alaturi de usturoi, ierburi si mirodenii. Printre cele mai cunoscute astfel de preparate se gaseste fasolea verde pastai, asemanatoare cu reteta romaneasca.

Preturi pentru mancare in Grecia

Daca te intrebi cat costa mancarea Grecia, trebuie sa stii ca preturile sunt foarte accesibile pentru preparatele grecesti traditionale. De exemplu, un platou cu mai multe tipuri de fructe de mare, din care sa mananci alaturi de familie sau de prieteni, ajunge undeva pe la 15-20 de euro. Un desert costa sub 5 euro si la fel si un gyros sau un souvlaki.

Cum sa alegi restaurantul potrivit

Alegerea hotelului potrivit este foarte importanta, atat datorita nivelului de confort, cat si pentru preparatele ce pot fi gasite in meniul restaurantului. Acum ca stii ce sa mananci in Grecia, avem pentru tine cateva optiuni de cazare unde poti savura mancare greceasca de cea mai inalta calitate:

  • PALAZZO VECCHIO EXCLUSIVE RESIDENCE

Hotelul de 4 stele se gaseste la 80 de kilometri de aeroportul Heraklion, in centrul vechi al orasului Rthymno din Insula Creta. Constructia dateaza din mijlocul secolului al XV-lea, fiind ridicata in epoca venetiana.

  • DIOGENIS BLUE PALACE

Se afla la 8 kilometri de centrul orasului Hersonissos, in localitatea Gouves a Insulei Creta. Ultima oara a fost renovat in anul 2017 si este un hotel de 4 stele care pune la disponibilitatea turistilor 106 camere. Un avantaj poate fi faptul ca accepta cazarea cu animalele de compania pana la 5 kilograme.

  • SANTA MARINA AGIOS NIKOLAOS

Acest hotel se regaseste la doar 50 de metri de mare, in regiunea Lasithi a Insulei Creta. Se afla in localitatea Agios Nikolaos si a fost renovat in 2014. Ofera 198 de camere clientilor doritori sa fie la cativa pasi de mare.

Sa alegi meniul pentru mic dejun, pranz sau cina se poate dovedi intr-adevar o provocare in vacanta. Grecii ofera foarte multe preparate diverse din care poti alege, iar asta iti da ocazia sa incerci ceva nou in fiecare zi. Noi te invitam sa iti rezervi cat de curand un sejur in Grecia pentru anul viitor. Astfel ai timp sa planifici totul de acasa.

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept