Chania, Creta: ghid de călătorie, prezentare, informații turistice

Regiunea Chania din Creta reprezintă o destinație de vacanță superbă, având în vedere lista variată de opțiuni pe care le ai la dispoziție, atât din punct de vedere al facilităților de cazare, cât și din punct de vedere al distracțiilor descoperite aici.

Dacă îți dorești să afli mai multe informații relevante despre această zonă, te invităm într-o călătorie spre inima civilizației cretane, presărată cu peisaje de vis, mâncare specifica locurilor și oameni care abia așteaptă să le treci pragul tavernei:

CUPRINS:

Cum ajungi în Chania, Creta

Traseu rutier București – Chania recomandat:

București – Giurgiu – Ruse – Sofia – Lekonas – Salonic – Atena – Portul Pireu – Chania

Chania este o regiune populară de pe teritoriul Cretei, cea mai mare insulă din întreg arhipelagul elen. Între zona continentală și Creta, legătura pe apă se realizează cu plecare din portul Pireu, din apropierea Atenei.

Alături de portul localizat în Heraklion, Creta, ce din Chania reprezintă o zonă de sosire importantă pentru feriboturile cu turiști venite din zona continentală, sau alte zone apropiate din Mediterana. Secundar, alte 3 porturi de dimensiuni reduse sunt localizate pe teritoriul Cretei, dinspre care te poți îndrepta apoi spre centrul regiunii: Rethymno, Sitia, Kastelli.

Din portul Pireu, cursele spre portul Chania sunt disponibile atât ziua, cât și în timpul nopții. O călătorie durează aproximativ 4:30 ore.

Aeroportul din Chania, Creta, este unul dintre cele 3 aeroporturi internaționale ale Cretei. Celelalte două sunt localizate în Heraklion și Sitia. De la aeroport până în centrul orașului, turiștii trebuie să meargă cu un autocar pentru aproximativ 15 minute.

Aeroportul permite legături directe atât cu insula Rodos (pe întreg parcursul anului), cât și cu alte insule elene, precum Santorini, Mykonos sau Paros (doar în timpul sezonului estival).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Chania, Creta

Chania este al doilea cel mai mare oraș și prefectura insulei grecești Creta. Întreaga zonă este cunoscută deoarece, pe întreg parcursul anului, se organizează aici festivități culturale și religioase, multe dintre acestea având influențe cretane.

Dacă îți dorești să vii în vacanța în Chania, Creta, iată cum este vremea în această parte a insulei, pe întreg cuprinsul anului.

Ianuarie-februarie
În prima perioadă din an, vremea din regiunea Chania este plăcută. Dacă îți plac drumețiile montane sau sporturile acvatice, poți lua în calcul intervalul ianuarie-februarie pentru zilele tale de vacanță.

Îți recomandăm, totuși, să amâni excursia planificată pentru această perioadă, dacă îți dorești să mergi la plajă. În ianuarie-februarie, vremea din Chania, Creta, înregistrează temperaturi medii de 23°C și se preconizează aproximativ 10 zile cu ploaie.

Martie-aprilie
Pe parcursul lunilor martie si aprilie, ai parte de climă favorabilă pentru plajă în zona Chania din insula Creta, Grecia. De asemenea, tot în această perioadă de la începutul anului poți face trekking sau escaladă în Parcul Național Munții Albi, temperaturile medii fiind de 28°C, iar căderile de precipitații, de doar 30mm.

Mai-septembrie
Dacă îți dorești o vacanță de vară în regiunea Chania din Creta, cu zile perfecte de plajă și băi în mare, clima din perioada mai-septembrie este ideală pentru planurile tale. Luna septembrie vine cu temperaturi ce ating pragul maxim de 27°C, iar căderile de precipitații sunt de aproximativ 25mm.

Octombrie-noiembrie
Chiar și pe finalul toamnei, vremea din această zonă a insulei grecești Creta îți permite să realizezi o vacanță ce îmbină zilele de plajă cu cele dedicate excursiilor și drumețiilor. Recordul de temperatură în perioada octombrie-noiembrie este de 26°C.

Decembrie
Vremea pentru plajă a trecut, însă temperaturile din ultima lună a anului înregistrează în Chania, Creta o medie de aproximativ 15°C. Dacă îți dorești un altfel de concediu în insulele elene, poate pentru Crăciun sau Revelion, această zonă din Creta este ideală pentru luna decembrie.

Obiective turistice din regiunea Chania, Creta

Dacă îți dorești o vacanță de vis la mare, regiunea Chania din insula Creta, poate fi ceea ce cauți. Relativ aproape de casă și cu o paletă variată de obiective turistice, această destinație așteaptă să îi descoperi la pas fiecare secret, lăsat moștenire de civilizația cretană:

1. Portul Venețian

Fiind o atracție turistică de top din Chania, Portul Venețian îi surprinde pe toți cu un mix estetic ce aduce aminte tuturor de faptul că insula Creta s-a aflat încă din cele mai vechi timpuri la intersecția unor civilizații importate pentru bazinul Mediteranei.

La orice pas, în acest port sunt simplu de observat influențele cretane, otomane și venețiene, în magazine de artă, taverne, restaurante și buticuri cu specialități tradiționale.

2. Farul din Chania

Cauți oferte în Chania, Creta? Ai o idee cât se poate de inspirată, deoarece această regiune a insulei abundă de obiective turistice.

Farul din Chania, construit în secolul al XVI-lea, este un exemplu perfect, în acest sens. Îți recomandăm să îl vizitezi la orele apusului, atunci când lumina soarelui aruncă nuanțe și umbre fascinante peste atmosfera agitată a portului.

3. Muzeul de Arheologie din Chania, Creta

Ești pasionat de istoria fascinantă a cretanilor? O vizită la Muzeul de Arheologie din Chania, Creta, te aduce mai aproape de cele mai interesante descoperiri realizate în întreaga regiune: mozaicuri, ceramică și diferite formă de sculptură.

4. Muzeu Naval din Chania, Creta

în fortăreață Firkas, din apropierea Farului, se află Muzeul Naval din Chania. Colecțiile sale găzduiesc numeroase modele de nava, replici ale corăbiilor ce au purtat bătălii de-a lungul coastelor cretane.

5. Moscheea Ienicerilor

Mai rămânem pentru o scurtă perioadă în port, pentru a ne îndrepta pașii către un alt punct principal de pe lista cu obiective turistice din Chania, Creta. Moscheea Ienicerilor reprezintă un simbol al ocupației otomane în insulă, iar în prezent, aici sunt găzduite diferite expoziții de artă.

6. Biserica Agios Nikolaos

Parte a unei mănăstiri dominicane ce datează din anul 1320, acest obiectiv turistic important din insula Creta, Grecia, impresionează prin grandoarea candelabrelor din bronz, pe care le poți descoperi la interior.

7. Grădină Botanică din Chania, Creta

Dacă îți dorești o altfel de zi de vacanță, în această zonă a insulei Creta, îți propunem o plimbare prin Grădina Botanică din Chania, casa a numeroase specii de plante exotice.

8. Strada Zambelli

Dacă pașii te îndreaptă spre Palatul Venețian, trebuie să ajungi pe Strada Zambelli din orașul Chania. Aici, influențele latine se regăsesc la tot pasul, de la inscripțiile heraldice de pe monumentele istorice, la restaurantele cu mâncare tradițională.

9. Platoul Omalos

Lăsând în urma agitația specifică zonelor turistice urbane din Chania, Creta, ne aventurăm acum în inima naturii cretane, spre Platoul Omalos. Drumul ce urcă spre acesta face la un moment dat un popas în satul Lokki, pentru o serie de poze și o gură de aer proaspăt.

10. Cheile Samaria

Deoarece surprinde prin frumusețea peisajelor montane și variantele numeroase de drumeții, Cheile Samaria reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Chania, Creta, atunci când îți dorești să eviți pentru o zi sau două forfotă specifică zonei de coastă.

Cele mai bune plaje din Chania

Dacă ești interesat mai mult de distracția descoperită pe plajele din Chania, iată o serie de locații ideale pentru nevoile tale, regăsite în aceasta regiune cretană:

1. Plaja Stalos din Chania, Creta

Localizată în zona vestică a insulei, această plajă atrage turiștii pentru atmosfera primitoare, prețurile avantajoase și variantele de distracție numeroase. Iată o locație ideală pentru a petrecere una sau mai multe zile de plajă în regiunea Chania din insula Creta.

Aici, toți cei din familie se pot distra pe întreg parcursul zilei, deoarece plaja Stalos include: trambuline pentru cei mici, teren de mini golf, cafenele, centre pentru închirierea de echipamente necesare practicării sporturilor acvatice și subacvatice etc

2. Plaja Agia Marina din Chania, Creta

Această plajă reprezintă destinația perfectă pentru familiile care au copii mici, datorită intrării line în apă și nisipului fin, ideal pentru joaca acestora. Plaja este curată și monitorizată, iar posibilitățile pentru a închiria umbrele, șezlonguri și bungalouri sunt variate.

Este important de precizat faptul că plaja din zona Agia Marina a primit Drapelul Albastru pentru confort, curățenie, siguranță și modul în care se prezintă infrastructura acestei locații. Așadar, dacă vii în zona Chania din insula Creta, pune această plajă pe lista cu posibile destinații.

3. Plaja Platanias din Chania, Creta

Este una dintre cele mai populare plaje din această regiune a insulei Creta din Grecia, ce îmbină într-o manieră cât se poate de armonioasă curățenia, facilitățile pentru distracție și siguranța tuturor celor cu care mergi în vacanță în această zonă a Mediteranei.

Viața de noapte asociată plajei Platanias este vibrantă, de aceea, o mulțime de tineri aleg această zonă pentru a se caza. Profită de apusurile fascinante pe care le poți surprinde seară de seară în această locație, pentru a împărtăși cu cei dragi amintiri dintr-o vacanță de neuitat.

Oferte de sejur în zona Chania, Creta

Descoperă acum oferta noastră pentru regiunea Chania, Creta. Beneficiezi de posibilități variate pentru a te caza în unități hoteliere de lux, ce oferă servicii complexe, raportate la cele mai înalte standarde de calitate.

Alege hotelul în care vrei să fii cazat, pe întreaga perioadă a vacanței tale în Chania, Creta, Grecia, citind cu atenție informațiile pe care TEZ TOUR ți le-a pregătit în fiecare pagina de locație. Intră acum pe site să vezi toate ofertele pentru Chania, dar și pentru alte regiuni ale insulei Creta, precum: Heraklion, Lesithi sau Rethymno.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *